Doğu Anadolu Fayı stres mi aktarıyor?

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde 4.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, 'Doğu Anadolu Fay Hattı'nı saat yönünde döndürerek çevre faylara stres aktarmış olmalıdır' dedi. Bu durum akıllara Doğu Anadolu Fayı stres mi aktarıyor sorusunu getiriyor?

Doğu Anadolu Fayı stres mi aktarıyor?

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "6 Şubat 7,8 ve 7,6 deprem çifti Doğu Anadolu Fay Sistemi (Doğu Anadolu Fayı, Malatya Fayı, Ecemiş Fayı, Sarız Fayı,Deliler Fayı) sol yönlü fay mekaniğine göre alt kabuk- üst manto üzerinde saat yönünde dönmeğe zorlayarak çevre faylara stres aktarmış olmalıdır. Bu nedenle çevre faylarda artçılar devam etmektedir" dedi. 

Doğu Anadolu Fayı stres mi aktarıyor?

Bektaş, DAF içinde kalan İliç siyanürlü altın işletmesinin ise çevre kirliliği ve halk sağlığı açısından önemli bir risk taşıdığını ifade etti. Depremlerin siyanür havuzlarını etkileyebileceğini ve sızıntılara neden olabileceğini belirten Bektaş, bu durumun bölgede büyük bir çevre felaketine yol açabileceğini kaydetti.

Bektaş, yetkilileri İliç siyanürlü altın işletmesi ile ilgili gerekli önlemleri almaya ve bölgedeki halkı olası bir felakete karşı uyarmaya çağırdı.