Doğru yalıtım binayı depreme karşı korur mu!?
İZODER ( Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 6 Şubat'ta meydana gelen felakette, kentlerin depreme hazırlıksız olduğunu belirterek, 'Isı yalıtımı uygulamalarının doğru ve eksiksiz yapılması ile binalarımızı depreme karşı koruyabiliriz 'dedi.
İZODER’ in Deprem ve Yalıtım Dergisi’nde, 6 Şubat depremlerine dair açıklamalarda bulunan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, depremin değil, yanlış yapılaşmanın ölümlere neden olduğunu söyledi.
Ülkede yapılan her binada bilimi temel alan ve konforlu bir yapılaşma anlayışına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Eruslu, “Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Geçtiğimiz yıl yaşanan elim deprem felaketi güçlü afetlere karşı kentlerimizin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 6 Şubat'ta depremin değil yanlış yapılaşmanın ölümlere yol açtığını bir kez daha acı bir şekilde tecrübe ettik. Hatalardan ders Çıkaramadığımız için ülkece bedelini çok ağır şekilde ödediğimiz son yıkım olmasını diliyoruz. Başta deprem bölgesi olmak üzere ülkemizde yapılan her binada bilimi temel alan, güvenli, sağlıklı ve konforlu bir yapılaşma anlayışına ihtiyacımız var. Depreme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü binalar için doğru yapılmış su yalıtımı uygulamaları hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Yapıların sağlıklı bir şekilde ömürlerini sürdürebilmesi için standartlara uygun ısı ve su yalıtımı yapılması gerektiğine değinen Eruslu, şunları söyledi: “Türkiye'deki yapı stoku ağırlıklı betonarme binalardan oluşuyor. Betonarme yapı sistemlerinin en zayıf noktalarından birini suya karşı olan hassasiyeti oluşturuyor. Suyun taşıyıcı yapı elemanlarına nüfuz etmesi, betonun içindeki demirin paslanmasına yani korozyona neden oluyor. Korozyon ise yapının yük taşıma kapasitesini azaltıyor. Betonarme yapıların sağlıklı bir şekilde, tasarım ömürleri süresince işlevlerini sürdürebilmesi için yapının tamamının standartlara uygun şekilde ısı ve su yalıtımı ile korozyondan korunması gerekiyor. Binanın doğrudan suya maruz kalan çatı, temel, ıslak hacim gibi bölgelerinde uygulanacak su yalıtımı ve halk arasında terleme olarak bilinen yoğuşmayı önleyen ısı yalıtımı uygulamalarının doğru ve eksiksiz yapılması ile binalarımızı depreme karşı koruyabiliriz.”