Doğal yöntemlerle evde kayısı nasıl kurutulur? İşte kayısı kurutmanın püf noktaları...

Malatya kayısı ülkemizde birçok şehire yetiştirilip ulaştırılıyor. Sağlık açısından çok önemli faydaları olan kayısı evde doğal yöntemlerle kolaylıkla kurutabilirsiniz. Kayısı, besin olarak ara öğünlerde bol bol tüketilmesi tavsiye ediliyor. Evde uygulayabileceğiniz kayısı kurutmada püf yöntemler…

Doğal yöntemlerle evde kayısı nasıl kurutulur? İşte kayısı kurutmanın püf noktaları...

Malatya kayısı sağlık açısından çok önemli bir besin kaynağıdır. Kayısı potasyum ve A vitamini bakımından oldukça zengindir ve her sabah mutlaka bir veya iki tane aç karına tüketilmesi vücuttaki hazımsızlığın hızla giderilmesinin sağlamaktadır. Kayısı besin olarak tüketilmesinin yanı sıra cilde de faydaları oldukça fazladır. Çocuklarda kemikleri güçlendirdiği için raşitizm tedavisinde de kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze bilinen en eski yöntem de kayısının güneşte kurutulmasıdır. Güneşte kurutulan kayısının bir diğer adı ise ‘Gün Kurusu’ olarak bilinmektedir. Gün kurusu, kayısıların güneşte hafif sarı renkten koyu kahverengini alana kadar güneşte bekletilerek elde edilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus file üzerine serilen kayısıların belirli aralıklarla kontrol edilmesidir. Kuru kayısı elde etmenin birçok yöntemi de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise; 

Evde kayısı nasıl kurutulur:

Kayısılar çok sert veya çok yumuşak olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kayısıların içerisinde çürük olanların ayrılmasına dikkat edilmelidir. Kayısıların bir tepsi üzerine bez serildikten sonra tamamını tepsiye yerleştirilmeli. 
Tepsi üzerine bez serilmeden de dizilebilir. Kayısı kurutulmadan önce çekirdeklerinin çıkarılmasına gerekmektedir. Ardından tepsiye dizilen kayısılar 3-4 gün boyunca güneşte kurutulabilir. Gün içerisinde belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Kayısıların kurumasının ardından buzdolabının derin dondurucu kısmına buzdolabı poşetine yerleştirilerek dolaba bırakılmalıdır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulan kayısılar kış aylarından tüketilmesi tavsiye ediliyor.