Devletin görevi ölümleri önlemek

Ağbaba, 'Adam gibi devletin görevi depremden sonra cenaze kaldırmak, taziyeye gitmek değildir. Devletin görevi, o yoksul insanların taşın, toprağın altında ölümünü önlemektir' dedi.

Devletin görevi ölümleri önlemek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda  yaptığı konuşmada  İran’da meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin vurduğu Van’ın Başkale İlçesi’ndeki incelemelerini paylaştı. AKP’yi sert sözlerle eleştirdi.

YOKSULLUK İNSANLARIN YÜZLERİNE SİNMİŞ

Veli Ağbaba konuşmasına Başkale İlçesindeki izlenimlerini aktararak başladı. Ağbaba;“Pazar günü yaşanan depremin ardından  Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Ankara Milletvekilimiz, Parti Meclisi üyemiz Tekin Bingöl, Ankara Milletvekilimiz Nihat Yeşil ve İl Başkanımız Mehmet Kurukcu'yla birlikte bölgeye gittik. Bölgede ölen 9 yurttaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Özpınar, Güvendik, Gelenler ve Kaşkol köyünde evlerin tamamı yıkılmış durumda. İnsanların orada nasıl yaşadığını da anlamak çok zor, hakikaten müthiş bir yıkım var. Yoksulluğu gözünüzle görebiliyorsunuz, hissedebiliyorsunuz; yoksulluk insanların yüzüne sinmiş durumda.”ifadelerini kullandı.

İNSANLARIN 40-50 CM KAR ALTINDA ÇADIRDA YAŞAMALARI MÜMKÜN DEĞİL

“Evlerin tamamı yıkıldığı gibi, o insanları orada hayata bağlayan hayvanların da çok önemli bir kısmı telef olmuş” diyen Ağbaba, “ Kuzulama dönemi olduğu için o soğukta  kuzuların da yaşama şansı yok. Arkadaşlarımızla yaptığımız tespitleri hemen söyleyelim. Mutlaka, çok hızlı bir şekilde hayvan çadırlarına ihtiyaç var. Koyunlar ve kuzular ölüyor, mutlaka hayvan çadırları hızlıca sağlanmalı. Ayrıca, çadır yetmez; Başkale ilçesi ve gittiğimiz köyler çok yüksek, kar neredeyse 40 santim, 50 santim, mutlaka acil bir şekilde konteynerlerin de kurulması gerekir, çadırda insanların yaşamaları mümkün değil.” dedi.

AKP,ENKAZDAN ÇIKARDIĞI İNSANLARLA ÖVÜNÜYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bilim insanları uyarıyor. "Deprem olacak." deniliyor "Elâzığ'da olacak." deniliyor, İstanbul’da olacak deniliyor. Ziyaret ettiğimiz Özpınar Köyü’nün fay hattına kurulduğu söyleniyor. Peki devlet ne yapıyor? AKP ne yapıyor? AKP, deprem sonrası cenaze kaldırıyor, enkazdan insan cesetleri çıkarıyor, cenaze namazı kılıyor, konvoylarla birlikte insanların cenazesine gidiyor. "Takdiriilahi" diyor "Allah tekrarından korusun." Diyor. AKP, götürdüğü çadırlarla övünüyor, enkazdan çıkardığı insanlarla övünüyor. Adam gibi devletin görevi cenaze kaldırmak değildir. Adam gibi devletin görevi taziye dilemek değildir. Devletin görevi, insanların ölmesini önlemektir. Devletin görevi, o yoksul insanların o taşın, toprağın altında ölümünü önlemektir. Bu ölümlerin sorumlusu, bu ülkeyi on sekiz yıldan beri yönetenlerdir; nokta. Bu ölen insanların sorumlusu AKP'dir.”İfadelerini kullandı.

BÖYLE MEMLEKET OLUR MU?

“Bu ülkenin en büyük millî güvenlik sorunu AKP'dir” diyerek konuşmasını sürdüren . Veli Ağbaba, “Bakın, çığda ölüyoruz, depremde ölüyoruz, yangında ölüyoruz. Geçtiğimiz günlerde bir uçak pistten çıktı, 3 kişi öldü, sorumlusu olarak pilot tutuklandı.Çığda 41 ana kuzusu öldü, bir tane sorumlu yok, Böyle memleket olur mu! İyi şeyleri AKP yapıyor, ölenleri Allah öldürüyor! Köprüyü AKP yapıyor, Avrasya Tüneli'ni AKP yapıyor, havaalanını AKP yapıyor; bu depremde ölenleri, çığda ölenleri kim öldürüyor? Onları da siz öldürüyorsunuz. Bilim adamları bas bas bağırıyor, "İstanbul'da deprem olacak. İstanbul'da on binlerce bina yıkılacak, binlerce insan ölecek."diyorlar. Ne yapıyorsunuz? Bir şey yaptığınız yok. Şimdiden uyarıyoruz: Eğer yeni bir deprem olursa Anadolu'da köylerde ayakta kalacak bina yok. Sizin göreviniz, depremden sonra işleri yapmak değil, depremden önce tedbir almaktır. Bu sorumluluğu size hatırlatıyoruz “şeklinde konuştu.

DEPREM YARDIMLARINDA BİLE AYRIMCILIK YAPILDI

Ağbaba konuşmasının sonunda “HDP belediyeleri depremzedelere yardım gönderiyor. Bu konvoyu orada durdurmak nasıl bir ahlak, nasıl bir vicdan, nasıl bir siyaset bunu da anlamak mümkün değil. Orada, HDP'nin gönderdiği, belediyelerin gönderdiği yardımda bile ayrımcılık yapmak olsa olsa sizin siyaset anlayışınıza yakışır. Şimdi "Bir araştırma komisyonu kurulsun." diyoruz, "Malatya ile Elâzığ'la ilgili incelemeler yapılsın " diyoruz. Ama komisyon kurulmadı. Obeziteyle ilgili kuruyorsunuz, teknoloji bağımlılığıyla ilgili kuruyorsunuz ama depremle ilgili araştırma komisyonu kurmuyorsunuz. Bakın, o depremde 4 çocuğunu ve eşini toprağa veren Nebahat Furat’ın elleri sizin yakanızda olur. Bu araştırma komisyonunu mutlaka kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.