Desteklerden istifade edin
Malatya Valisi Aydın Baruş, Ziraat Odaları Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Vali Aydın Baruş, tarım sektörünün ülkemiz ekonomisi için çok önemli ve hayati bir sektör olduğunu belirterek, 'Çiftçimizin tarımsal üretime aktif bir şekilde katılması, ilimizin tarımsal üretimini artırması için devletimizin sağlamış olduğu desteklerden istifade etmeli' dedi.
Malatya Ticaret Sanayi Odası'nda (MTSO) düzenlenen Ziraat Odaları Koordinasyon Toplantısına; Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Murat Tunç, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, ilçe ziraat oda başkanları katıldı.
Tarım ülke ekonomisi için hayati sektör
Toplantıda konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, tarım sektörünün ülkemiz ekonomisi için çok önemli ve hayati bir sektör olduğuna dikkat çekerek, "Çiftçimizin tarımsal üretime aktif bir şekilde katılması, ilimizin tarımsal üretimini artırması için devletimizin sağlamış olduğu olanaklılardan istifade etmesi ve karşılaşmış oldukları zorluklarla kendisine devletimizin tarım teşkilatı olarak, gerekli yardımların yapılması noktasında ziraat odalarımızın çok önemli bir işlevi var. Odaları çiftçimizle devletimiz arasında bir aracı konumdadır. Dolayısıyla çiftçimizi farkındalık oluşturma konusunda daha bilinçli hale getirirsek ve tarımsal üretim noktasında da teknolojinin geliştirmiş olduğu imkânlardan ne kadar yaralanmasını sağlayabilirsek, üretimimizi de o kadar artırabiliriz. Çiftçimizin geliri de artar ve ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan kırsal alandan şehirlere göçünde önüne geçilmiş olur. Burada önemli olan bulunduğumuz noktadaki insanlarımızın geçimini sağlayabilir olması, sahip olduğu toprak ve hayvan varlığıyla yerleşmiş olduğu ikamet etmiş olduğu mahallede, köyde hayatını ekonomik olarak sürdürebilir olması hem de aile refahını her geçen gün artırabilir noktada olması lazım. Bu noktada çiftçimiz kendine sağlanan imkânları iyi değerlendirir, toprağını iyi işler ve toprağının verimini artırmak için devletimizin sağlamış olduğu gerek sulama gerek tarımsal desteklerden gerekli şekilde istifade ederse, bu noktada şehre göçten vazgeçerler. Çünkü hakikaten şehirlerde yaşam zor, insanların asgari ücretle çalışıp bir haneyi geçindirmesi, her geçen gün zorlaşıyor. Bu noktada da insanın sahip olmuş olduğu kaynakları iyi değerlendirerek müstakil olarak değerlendirmesi önem taşıyor. Tarım teşkilatımızın ve ziraat odalarımızın hep beraber çalışması gerekiyor" diye konuştu.
İklim değişikliği tarımı etkiledi
İklimsel değişiklikler nedeniyle tarım yapmanın zorlaştığına vurgu yapan Vali Baruş, "Çünkü özellikle iç bölgelerde kuraklığın artması, yağış miktarını azalması, bitkisel üretim noktasında çiftçimizi zorluyor. Dolayısıyla topraklarımızın sulanması bu noktada çok büyük bir önem taşıyor. İlimizde de devletimizin yapmış olduğu önemli yatırımlar var. Tarım arazilerinin suyla buluşturması noktasında burada şunu belirtmek isterim tarım teşkilatımızın tespit etmiş olduğu rakamlara göre ilimizdeki tarımsal arazilerin yüzde 41’i sulanabiliyor. Sulanabilir arazimiz toplam tarım arazilerimizin yüzde 51’i tamamen susuz, sulamanın olmadığı da yüzde 8 oranında bir tarım arazimiz var. Bu anlamda DSİ’nin yürütmüş olduğu sulama projeleri çok önemli sizlerin de bildiği gibi önemli projeler yürütülüyor. Sizlerin de bildiği gibi Boztepe Barajı faaliyete alındı ve bu baraj sayesinde 9 bin hektar arazi sulu tarıma kavuştu. Yine Boztepe Barajı bünyesinde pompaj çalışması var. Bu çalışmada da mesafe alınacağını ümit ediyoruz ki 2 bin 830 hektar alan daha suya kavuşturulmuş olacak, bu sulama ile birlikte Yazıhan bölgemizde tarımsal verimin ciddi bir şekilde artığını görüyoruz. Özellikle kapalı sistem olması ve denetimli bir sulama imkânının olması, bu yıl itibariyle sayaç sistemine de geçilmesi, hem suyun iktisadı kullanımı açısından çok önemlidir. Biliyorsunuz ki aşırı sulama da toprakta tuzlanma etkisi yarattığı için verimsizliğe neden olabiliyor. Yazıhan bölgemizde şeker pancarı ve ayçiçeği üretiminin son 2 yılda önemli verim aldığını görüyoruz. Sadece bu 2 ürün değil yem bitkileri noktasında da ekim var. İlimizde son yıllarda hayvan varlığının artması önem kazanıyor. Bu noktada da yem bitkilerinin ekilmesi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların kaba yem ihtiyacının karşılanması büyük önem taşıyor. Yazıhan ovasının ileride büyük katkıları olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
17 bin hektar alan suya kavuşacak
Yoncalı Projesi ile ilgili konuşan Baruş, "Yaklaşık 17 bin hektar alanı tarımsal sulamaya kavuşturacak bir proje, barajın bu yıl itibariyle önemli bir kısmının tamamlanmasını bekliyoruz. DSİ’nin vermiş olduğu bilgiye göre, ihalesi yapıldı. Ön yüzü beton kaplama yakında inşaatına başlanacak. Suyu toprakla buluşturabilmek için isale tüneline ihtiyacımız var. İsale tünelinde de yaklaşık 3 bin 500 metre açılma oldu. Toplam uzunluğu 9 bin 40 metre, zor bir iş çünkü yerin önemli bir seviye altında gidiyor. Böylelikle baraj yapımı ilerledikçe barajın gövdesi su tutmaya başlayacaktır. Dolayısıyla 17 bin hektar alanın sulanması gündemde" dedi.
Tarımda en talihsiz yıl
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç ise, bu yıl kuraklıktan dolayı tarımda en talihsiz yılı yaşandığını ifade ederek, "Kuraklık üreticilerimizin tamamının etkiliyor. Şöyle anlaşılıyor, sadece arpa, buğday ekeni mi etkiliyor, hayır. Geçen yıl Boztepe Recai Kutan Barajı sahasında biz 250 bin ton pancar teslim ettik. Bu yıl bazı üreticiler üçüncü kez pancar tohumu attılar, yağmur yağmayınca pancar tohumu doğru gövermedi, ikinci ekimi yaptılar suladılar, olmadı üçüncü ekimi yaptılar, bu yıl pancarda rekoltemiz çok düşük. Yani kuraklık sulu alandaki ürünleri etkileyebiliyor. Malatya'mız sulama konusunda yapılan çalışma fazla. Malatya'nın sulama alanı güzel. Malatya üreticisi ilkel şartlarda yapılan üretimi geride bıraktı. Şimdi teknik şartlarda üretim yapmaya başladılar. İnşallah bunu daha da geliştirmek adına paydaşlarla bir araya geliyoruz. TKDK'dan memnunuz her zaman destek veriyor. Tarım, Malatya'nın ekmeği tarımdan daha önemli bir şey yok. Türkiye'de ortalama istihdamın yüzde 25'i tarımda sağlanırken, Malatya'da nerdeyse yüzde 50. Dışarıdan gelen vatandaşları da sayarsak, Malatya'da güzel bir istihdam sahası oluşturmuşuz. Biz STK'yız, hiç bir şahsa kuruma karşı itirazımız olmadı. Biz sadece yanlışların düzeltilmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.