Destekler yetersiz

Pütürge Ziraat Odası Kürşat Ayaydın, çiftçinin, çalışıp ürettiğini ancak para kazanamadığını belirterek, 'Maliyetlerin aşırı artması karşısında girdi desteği çok yetersiz kaldı. Üreticiye moral verecek yeni destekler acilen devreye sokulmalı. Aksi takdirde ülke olarak ağır faturalar öderiz. Sonra çok pişman oluruz ancak ahlar vahlar para etmez' dedi.

Destekler yetersiz

Malatya ziraat odaları başkanları tarım ve hayvancılık girdi maliyetlerindeki fahiş fiyat artışlarına tepki gösterdi. Pütürge Ziraat Odası Kürşat Ayaydın, çiftçinin, çalışıp ürettiğini ancak para kazanamadığını, artan maliyetler karşısında üreticinin belinin büküldüğünü ekonomik sıkıntıların devam etmesi halinde ülkemizin önümüzdeki yıllarda gıda kıtlığı anlamında büyük sorunlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. 

Çiftçinin emeği sömürülüyor

Gübre fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışına tepki gösteren Ayaydın, "Ocak 2020 yılında 2.100 TL olan gübrenin tonu Ocak 2022 yılı itibarı ile 14.250 TL oldu. Ocak 2020 yılında 6.51 TL olan mazot litre fiyatı Ocak 2022 de 14 TL oldu elektrik maliyeti 2020 yılında 58,6 kuruştan 2022 yılı itibarı ile 1.35 TL olmuştur. Gübre ve mazottaki artışlar yüzünden çiftçimiz sonbahar ve kış ekimlerini yapamadı yapanlar ise yeterince gübre atamadığından verim düşüklüğü yaşanacağı aşikârdır. Bu bahsettiğimiz sadece Tarımdaki girdilerin küçük bir kısmı daha ekipman olsun işçilik olsun sulama olsun ve benzeri bir çok durum üretim maliyetlerimizi etkilemekte. Girdilerdeki bu oranlara karşılık çiftçinin ürünü hala gerekli değerde alıcı bulmamakta tarladaki 1 TL'lik ürünü marketlerde vatandaş 8 TL olarak almakta. Tarlada çalışan çiftçimizin emeği sömürülmektedir" diye konuştu. 

Ahlar vahlar para etmez

Ayaydın, çiftçilerin çalıştığını, ürettiğini ama yeterince para kazanamadığını vurgulayarak, "Peki bu sorun nasıl çözülmeli: Kesintisiz üretim için çiftçiye daha çok destek verilmeli. Tarımsal üretim için kullanılan mazotta özel tüketim vergisi kaldırılmalı. Tarımsal üretimde yenilenebilir enerji kullanımı teşvik edilmeli ve tarımsal kuruluşların da teşvik vermeye daha verimli katılması sağlanmalı. Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarındaki destekler arttırılmalı. Çiftçilerin kredi borçlarındaki faizler silinmeli ve ödeme planı çıkarılmalı. Yem fiyatları düşürülmeli İklimsel değişikliklerinden ve kuraklıktan kaynaklı sulama sorunlarına destekler sağlanmalıdır. Maliyetlerin aşırı artması karşısında girdi desteği çok yetersiz kaldı. Üreticiye moral verecek yeni destekler acilen devreye sokulmalı. Aksi takdirde ülke olarak ağır faturalar öderiz. Sonra çok pişman oluruz ancak ahlar vahlar para etmez" şeklinde konuştu.