Desteğe ihtiyacımız var
6 Şubat tarihli depremlerden ağır yara alan Malatya'da süt üreticileri zor şartlar altında üretime devam ediyor. Deprem sürecinde SÜTAŞ AŞ. Malatya'da kurduğu 15 süt toplama merkeziyle hem depremzede üreticilere hem de üretimdeki devamlılığı sağlamak istiyor. Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, süt toplama merkezlerinin sayılarını artırmayı hedeflediklerini bunun için siyasi desteğe ihtiyaç duydukları söyledi.
Asrın Felaketi olarak bilinen 6 Şubat depremlerinden yara alan Malatyalı süt üreticileri satamadıkları sütleri, süt üreticileri birliği aracılığıyla SÜTAŞ'A satıyor. Üreticilerin ellerinde kalan sütleri, kurdukları STM'lerle alan Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu gazetemize yaptığı açıklamada, Battalgazi Belediyesiyle birlikte süt toplama merkezlerinin sayısını artırarak hem çiftçiye ucuz yem temin edeceklerini hem de çiftçinin üzerindeki yükü kaldıracaklarını söyledi.
Deprem bölgesindeki tek merkez Malatya’da
2003 yılından itibaren tarım sektörünün içinde olduğunu söyleyen Kurtoğlu, "Hem Damızlık Birliği hem de Süt Üreticileri Birliğinin kurucusuyum. Sütle ilgili önemli projeler yaptık. Soğuk zincirle ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Depremden önce Sütaş'la defalarca görüştük. Buna rağmen toplama süt almadıklarını belirttiler. Toplama süt almamalarına rağmen depremde bizi yalnız bırakmadılar. Şu an toplama süt alınıyor. Üreticiler adına teşekkür ederim" açıklamasını yaptı.
Siyasiler ve çiftçiler bizi anlamadılar
Malatya'da ŞÜTAŞ. AŞ aracığıyla 15 süt toplama merkezi kurduklarını belirten Kurtoğlu, "Şahnahan'da ana merkezimiz var 20 ton kapasiteli. Deprem zamanı acele bir şekilde tankları kurduk. O zamanlar analizlerini yapamıyorduk. Şu an sütler gerekli test ve analizleri yapılarak alınıyor. Bundan sonra bu işin devam etmesi gerekiyor. Malatya'nın bütün ilçelerinde bu tanklar kuruluyor. Üreticinin sütünün pazarlanması için ciddi çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalara üreticilerin sahip çıkması gerekiyor. Birlik olarak saha da üreticilerimizin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Bizim üreticilere faydalı olmamıza müsaade edilmedi. Hem siyasiler hem çiftçiler bizi anlamadılar. Sütaş bize sahip çıktı. Bizimde Sütaş'a sahip çıkmamız lazım. Üreticiler paralarını ayın belli tarihinde düzenli olarak alacaklar" ifadelerini kullandı.
Siyasi desteğe ihtiyacımız var
Tankları üretici işletmelerine kurduklarını ifade eden Başkan Kurtoğlu, "İleri süreçte 15 adet toplama merkezi daha kurulacak. Battalgazi Belediyemizle birlikte çalışacağız. İleride 20 evin bir arada olup üretim yaptığı alanlara tanklarımız kurulacak. Yerel firmalar ödemeleri düzenli yaparsa onlarla da çalışırız. Köylünün ekonomik kalkınması için çalışıyoruz" diyerek siyasi iradelerin desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Süt 6-7 lira bandında olacak
‘Biz çiftçinin hizmetkarıyız’ diyerek yola çıktıklarını söyleyen Kurtoğlu, "Benim annem bizi üreterek yetiştirdi. Tüm kazanımlarımız hayvancılığa bağlı. Biz ileride sözleşmeli ekimlere kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Benim hayalim, tarlasını eken de hayvancılık yapanda komisyonculardan kurtulmalı. Ben iddia ediyorum ki Malatya Kayısısının 100 katı, sütle ilgili girdi olacak. Biz Arguvan'da süt topladık. Kışın günlük topladığımız süt miktarı 7 bin litreydi, yazın 100 litreye düştü. Bizde sahadan çekilmek zorunda kaldık. Günü birlik değil uzun vadeli değerlendirmeler yapılmalı. Malatya'da SÜTAŞ olmasa süt 6-7 lira bandında olacak. Bizim bunu katma değer olarak görüp sahip çıkmamız lazım" diyerek süreklilik vurgusu yaptı.
Sahada olacağız
Sütümüzü olduğu gibi teslim edip kaliteyi yakalarsak SÜTAŞ burayı bırakmaz diyen Kurtoğlu, "Bugüne kadar birlik aidat kesilen yer olarak görüldü. Artık üreticilerimize fayda vermek ve onlara katma değer üretmek istiyoruz. Bundan sonra suni tohumlama ve tırnak kesme işlemleriyle saha da olacağız. Sıfır faizli kredilerle üreticilere destek vermek istiyoruz. Süt satışları faturalandırılırsa üreticilerimizin gelirleri belli olur, bankalar üreticileri kredilendirme noktasında daha rahat hareket eder" diyerek üreticilere kayıtlı gelir oluşturmak istediklerini belirtti.
Uçurum fiyat farkları var
Arz-talepten kaynaklı süt fiyatlarında değişiklik olabileceğini ifade eden Kurtoğlu, "Konsey, bakanlık 7-8 aydır 8,5 lira bandında fiyatları tutuyor. Konsey fiyat açıklamıyor. Ulusal firmalar konseye rağmen fiyatları yükseltti. Konsey enflasyon korkusuyla fiyat açıklamıyor. Bu meseleden dolayı bir sürü damızlık hayvan kesime gitti. Gebe hayvanların kesilerek danaları atıldı. Şu anda et fiyatları belli. Üreticilerin dişi hayvanına sahip çıkamazsak ete muhtaç oluruz. Kesim karkas 235 lira. Uçurum fiyat farkları var. Yarın öbür gün damızlık hayvanlar yine kesime gidecek" açıklamasını yaparak bakanlığa çağrıda bulundu.
Amacımız hizmet
Üretici birliği olarak kar amacı gütmediklerini ifade eden Kurtoğlu, "Amacımız hizmet. Birlik olarak kar eklemeden masraf ekleyerek çiftçilerden ücret topluyoruz. Bizim amacımız aracıları tefecileri aradan çıkarmak. Malatya ilinde yaşayan bütün çiftçilerin kaliteli yemi ucuza yedirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu amaçla çiftçilerimize yem satışımız başladı" şeklinde konuştu.