Depremzedeyi kara kış bekliyor

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da birçok işyeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. 30 bin esnafın olduğu kentte, 20 bin işyeri kullanılamaz hale geldi. Depremlerden sonra şehir merkezlerinde ve çevresinde geçici konteyner iş merkezlerine yerleştirilen esnaflar, depremlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen sorunlarının giderilmediğini ifade ettiler. Esnaflar, 'Konteynerlerdeki eksiklikler bitmiyor. Lavabomuz, klimamız, suyumuz yok. Herkes mağdur herkesin sıkıntısı var. Neden bizi unuttular? Gidecek yerimiz de yok. Önümüz kış bu çile bitmez' diye konuştular. 

Depremzedeyi kara kış bekliyor

6 Şubat depremlerinde en fazla etkilenen illerden olan Malatya’da ticaretin kalbi olarak nitelendirilen Şire Pazarı ve çevresi, Akpınar, Bakırcılar Çarşısı, Dabakhane Mahallesi, Niyazi Mısri, Emeksiz gibi bölgeler depremlerde ağır hasar aldı ve dükkanların önemli bir kısmı yıkıldı. Esnafların tekrar çalışabilmesi için şehrin farklı bölgelerinde geçici iş yerleri yapıldı. Dükkânı ağır hasar alan ve yıkılan esnaf, Malatya’nın farklı bölgelerinde kurulan konteyner çarşılara yerleşerek faaliyete başladılar. Ancak konteyner dükkâna yerleşen esnaflar başka sorunlarla karşılaştı. Konteyner dükkanlarda eksiklerin fazla olduğunu dile getiren esnaflar, eksikliklerin tamamlanmamasından dolayı çalışmalarından verim alamadıklarını, temel ihtiyaçları olan su ve lavabo sorununa öncelik tanınarak çözüm bulunmasını istedi. İhtiyaçlarının giderilmesi için muhatap bulamadıklarını, kimi arasalar başka birine yönlendirildiklerini belirterekesnaflar, “Şimdi lavabo sorunumuz, su sorunumuz var. Camiye gidiyoruz, karşımızdaki ağır hasarlı binaya lavaboya gidiyoruz. Belediyeyi arıyoruz, MASKİ’yi arayın diyor, MASKİ’yi arayınca AFAD’a yönlendiriyor. Su ve lavabo için muhatap bulamıyoruz” ifadelerini kullandılar. Şehrin kalkınması için kendilerinin unutulmaması gerektiğini belirten esnaflar, esnaf kazanırsa şehir kalkınır dediler.  

Konteynerler soğuk olacak

Turgut Temelli Caddesinde esnaflık yapan Oktay Aygün, konteynerde kış aylarının zor geçeceğini söyledi. Aygün, “Kış geliyor yavaş yavaş. Geçenlerde yağmur yağmıştı, konteynerin içi yağmur suyuyla dolmuştu. Sadece benim değil bütün esnafların konteynere aynı durumdaydı. Konteynerler soğuk olacak. Biz kendi imkânımızla taktırdık ama takamayan esnaflar da var” dedi. 

Kışın nasıl olacak Allah bilir

Kış aylarına yaklaştıkça tedirgin olduklarını ifade eden başka bir esnaf ise kar yağması durumunda konteynerlerin içine su akabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Tamam klima takılı ama yazın buna rağmen çok büyük sıkıntılar yaşadık. Kışın nasıl olacak Allah bilir. Yağmur yağdığı zaman içeriye akmıştı. Kar yağdığında, kar suyunun içeriye akıp akmayacağını bilemiyoruz. En azından konteynerlere çatı olabilir.”Kuyuönü Caddesinde esnaflık halıcı esnafı, yetkililerin kendilerini görmediklerini ve sorunlarının çözülmediğini vurgulayarak şunları kaydetti: “ ben bu cadde üzerine kurulan konteynere çok erken yerleştim. İlerleyen günlerde sorunlarımız çözülür diye bekledim ama olmadı. Aylardır aynı şeyi söylüyoruz ancak hiçbir yetkili bizleri duymadı. Belediyenin yanına göstermelik çarşı yaptılar, oradakiler memnun. Bir de gelip bize baksalar. Halimiz perişan.” Haber: Nevzat Kanar