Depremzedelere 3 bin TL'lik yardım, Esenkart nasıl alınır? 

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da vatandaşlara dağıtılan ve dağıtımı gündem olan 3 bin TL'lik gıda yardımı olan Esenkart'ın dağıtım esasları belli oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürü Mustafa Türker, kartın dağıtım kriterlerini paylaştı.

Depremzedelere 3 bin TL'lik yardım, Esenkart nasıl alınır? 

Asrın felaketi olarak bilinen depremlerde yüz binlerce konutun ağır hasar aldığı Malatya'da özellikle konteyner kentlerde gündem olan Esenkart'ın kimlere verildiği açıklandı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürü Mustafa Türker, "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarının muhtaçlık konusunda yaptığı bir çalışma var. Haneye giren kişi başı gelir değerlendiriliyor. Bir miktar var o miktarın altında kalanlar muhtaç olarak kabul ediliyor ve yardım veriliyor" dedi

İşte Esenkart alım kriteri

Yardım alacak kişilerin Sosyal Yardımlaşma Vakfınca belirlendiğinin altını çizen Türker, "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarının muhtaçlık konusunda yaptığı bir çalışma var. Standart bir çalışma, afet haricinde yapılan bir çalışma. Ben yardım talep ediyorum diyenler inceleniyor. Haneye giren kişi başı gelir değerlendiriliyor. Onun altında kalanlar muhtaç olarak kabul ediliyor ve yardım veriliyor. AFAD'ın ilk başlarda dağıtmış olduğu kartın kriteri de buydu.  Ancak bazı incelemelerde meydana gelen eksilikler ve yanlışlıklar dağıtım esnasındaki sorunlardan dolayı kartın iş ve işleyişini AFAD kendi yapıyor. Yine sosyal yardımlaşmadan alacağımız kriterlerle yapılıyor. Yine eksiklikleri olan vatandaşlar içlerinde bulundukları konteyner kentin yönetimine başvurup, isim TC. yazdırarak AFAD'a ulaştırabilirler. Biz yeniden değerlendirilmesini bağlı olunan ilçe sosyal yardımlaşma aracılığıyla bir kez daha gözden geçirir varsa eksiği ihtiyacı gideririz" açıklamasını yaptı.

Biz bağışlara müdahale edemiyoruz

İddialara da değinen Türker, "Şöyle iddialar da var. "Yardım geldi, baştan başlayıp herkese dağıttılar bize vermeden bitti." Bu durum bizimle alakalı değil. Bağışçı o kadar getirmiştir. Biz bağışlara müdahale edemiyoruz. Adam gönlünden kopanı getirmiş ayakkabı getirmiş, gömlek getirmiş. En çok Ramazanlarda oluyor. Zekat ve fitre kendi istediği gibi zarflara koyuyor. Biz sadece oradaki kaymakamın bilgisi dahilinde personelimizle eşlik ederiz. Müdahale etme şansımız yoktur. Bu da zaman zaman yanlış değerlendirmelere sebebiyet veriyor. AFAD ya da Kızılay 10 bin koli getirdi birilerine verdi diğerlerine vermeden gitti gibi anlaşılıyor" şeklinde konuştu.