Depremzedeler üç yıldır mağdur

Malatya'nın Battalgazi ilçesi Şehit Hamit Fendoğdu Caddesi'nde bulunan Akasya Apartmanı, 24 Ocak 2020 Elazığ'ın Sivrice ilçesinde yaşanan depremden etkilendi. Binaya, önce ağır hasarlı raporu verildi, rapor daha sonra hafif hasarlıya çevrildi. Depremin üzerinde üç yıl geçmesine rağmen binaya hiçbir işlem yapılmayarak, kaderine terk edildi. Akasya Apartmanı sakinleri, üç yıldır mağdur durumda olduklarını sorunlarını anlatacak hiçbir yetkili ulaşamadıklarını savundular.

Depremzedeler üç yıldır mağdur

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yaşanan depremde Malatya’da bulunan birçok bina hasar aldı. Bunlardan biri de Battalgazi ilçesi Şehit Hamit Fendoğdu Caddesi üzerinde bulunan 8 katlı Akasya Apartmanı oldu. Bina ekipler tarafından incelendi ve ağır hasarlı olması nedeniyle boşaltıldı. 3 senedir boşaltılan ve daha sonra hafif hasarlı olduğu belirtilen bina yıkılmadı ve kaderine terk edildi. Depremin üzerinde 3 yıl geçmesine rağmen ne yıkıldı ne de yapılmasına müsaade edilen bina, hırsızlar tarafından yağmalanıyor. Şehit Hamit Fendoğdu Caddesi (Kanalboyu) üzerindeki 8 katlı 16 daire olan Akasya Apartmanı sakinleri, 24 Ocak'ta yaşanan depremde binaya, önce yüzde 85 çürük raporu verildiği, daha sonra gelen ekibin inceleme yapamadan raporu hafif hasarlı raporu çevrildiğini iddia ettiler. İddialar bununla da sınırlı değil. Bina sakinleri, belediyelerle anlaşmalı çalışan yapı denetim firmasına binayı incelettiklerini, yapı denetim firmasının, binanın çürük olduğunu tespit ettiğini söylediler. Bu sefer çürük olan binayı yıkıp yeniden inşa etmek isteyen apartman sakinleri, şu anda 8 kat, çift daire ve her bir dairenin oturumu 100-110 metrekare olan binanın oturumunu Battalgazi Belediyesi'nin, 50 metrekareye düşürdüğünü ileri sürdüler. Tam bir kabus yaşayan apartman sakinleri yetkililerden yardım talebinde bulundular. Konuyla ilgili konuşan bina sakinlerinden Osman Yılmaz, yetkililerle görüştüklerini ve sonuç alamadıklarını belirterek, “Vatandaş olarak görevimizi yapıyoruz, emlak vergisini veriyoruz. Dağda kalan bir kuşu, bir keçiyi kurtarıyorlar, bu binada 16 daire var, hiç mi merhamet etmiyorlar. Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve tüm yetkililere buradan sesleniyoruz. Gereken ilgiyi bize göstersinler. Biz ne yapacağız, asgari ücretle çalışan vatandaşız. Yetkililerden bize yardım elini uzatmasını istiyoruz” dedi.

'Kira verecek gücümüz de kalmadı'

Yılmaz, yaşadıkları durumun yeni olmadığını ve üzerinden 3 sene geçtiğini vurgulayarak şunları söyledi,”Kira verecek gücümüz de kalmadı. Yetkililerden destek talep ediyoruz. Nereye başvuru yaptıysak biz başka bir yere yönlendiriyorlar. Hafif hasarlı oluğu için bize hiçbir hak tanımlıyorlar. Hafif hasarlı değil, ağır hasar almış bir bina. Yüzde 85 ağır hasarlı olarak geçti ancak bize rapor vermiyorlar. Biz kimseye iftira atmıyoruz hakkımızı arıyoruz. Yetkililere durumumuzu anlatıyoruz ancak azarlanıyoruz. Yüzde 85 hasarlı9 dediler, bir hafta içinde boşaltın dediler, biz de boşalttık. Şimdi de bu durumdayız.”

'Belediye bize 'devredin' diyor'

Belediyenin, boşaltılan binayı kendilerine devredilmesini istediklerini ifade eden bina sakinlerinden olan Abit Baran ise,” Bina depremden zarar gördü diyorlar. Belediyeye vermek istediğimiz zaman, belediye yüzde 50 imar veriyor. Yüz metre karelik dairemiz 50 metre kareye düşüyor. Müteahhide vermek istesek bizden 700 bin lira para istiyor. Belediye binanın kendilerine devredilmesini istiyor ve yerine TOKİ’ den ev almamızı öneriyor. Orduzu’ da bulunan TOKİ dairesiyle Kanalboyu Caddesinde bulunan bir dairenin fiyatı bir mi?” diye sordu.