Depremzedeler dikkat! Yerinde dönüşümde hibe arttırılıyor

Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin 100 milyar doların üzerinde bir hasara yol açtığını söyledi. Yerinde dönüşüme şu ana kadar 215 bin vatandaşın müracaat ettiğini belirterek, 'Ciddi bir sayı bu. Herkes diyor ki biz eski yaşadığımız yerde evimizi yeniden yapmak istiyoruz. Biz de bunun önünü açmak için yol haritası izledik. Bu konuda hibe olarak vereceğimiz miktarı belirledik. Önümüzdeki günlerde bunu güncelleyerek artırmayı düşünüyoruz' dedi.

Depremzedeler dikkat! Yerinde dönüşümde hibe arttırılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasının Sonuç Bildirgesi"nin kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıda kentsel dönüşüm çalışmalarında atılacak 4 adımı paylaştı.

"6 Şubat depremlerinde, 100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıyayız. Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çare kentsel dönüşüm" diyen Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm davalarına bakan özel mahkemelerin kurulacağını, bundan sonraki tek katlı köy evlerinde çelik sistemine geçileceğini duyurdu. 

DÖNÜŞÜMDE ARABULUCULUK DÖNEMİ

Kentsel dönüşümdeki anlaşmazlıkların çözülmesi için arabuluculuk sisteminin devreye girmesi istendi. Arabuluculuk sistemi birçok itilafı kendi içinde çözebiliyor. Bu sisteme de geçeceğiz yasal altyapısını hazırlıyoruz.

Önemli bir karar da kentsel dönüşüm davasına bakan özel mahkemelerin olması, iyi niyetli olmayan birkaç kişi aynı tip dilekçe vererek yürütmeyi durdurma kararı alma suretiyle işi senelerce sürüncemede tutup binlerce vatandaşın mağdur olmasına sebebiyet verebiliyor. İdare mahkemesindeki arkadaşlara işin yürümesi hususunda herhangi malumatları olmadığı için yürütmeyi durdurma kararı verip inceleyelim demesiyle başlayan uzun süreçte mağduriyetler doğuyor. Bu işi bilen insanların karar vermesi çok doğru diye düşünüyoruz.

KÖY EVLERİNE ÇELİK TEMEL

Şuradaki arkadaşlarımızın bir başka kararı tek katlı köy evleri hususunda çelik sistemine geçilmesi o bölgelerde evlerin yapılması hususunu dile getiriyorlar. Türkiye’de beton demir karışımı bir sistem tercih ediliyor çelik sisteme rağbet edilmemiş, gerek ABD’de gerekse AB’de çelik sistemine geçildiğini görüyoruz. Köy evlerini çelik karkas ve onun kendine has modüler bir sistemle tercih edileceğini tespit ettik. Biz de köy evlerini çelik karkas üzerine yapmayı düşünüyoruz.

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE HİBE ARTIYOR

Yerinde dönüşüm için şu ana kadar 215 bin vatandaşımız müracaat etti. Ciddi bir sayı bu. Herkes diyor ki biz eski yaşadığımız yerde evimizi yeniden yapmak istiyoruz. Biz de bunun önünü açmak için yol haritası izledik. Bu konuda hibe olarak vereceğimiz miktarı belirledik. Önümüzdeki günlerde bunu güncelleyerek artırmayı düşünüyoruz. 215 bin vatandaşımız kendi evlerini yapmak istiyorlarsa, zeminde sıkıntı yoksa yapmalarının önünde hiçbir engel yok. TOKİ’nin kontrolünde kendilerinden herhangi bir şekilde harç, pul vs almaksızın TIP projeleri de vererek bu işin önünü açmak istiyoruz.

41 BİN DEPREM KONUTU YIL SONUNDA TESLİM

200 bin ihaleden 41 bin konut bu senenin sonuna kadar teslim edilecek. Kasım, aralık aylarında 41 bin konutumuzda vatandaşımız oturabilir hale gelecek 5 bin civarında köy eviminiz hazırlandığını biliyoruz.

Finansman başlı başına bir sorun. Finansman sorununu çözme noktasında kendime güveniyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı herhangi bir kısıtlama vermedi. Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü kurmayı planlıyoruz. Rekabetçi bir ortamda binlerce araziyi kullanmak isteyen vatandaşlara sunacağız, satacağız. Bunu da kentsel dönüşümde kaynak olarak kullanacağız."