Depremzede üreticiler zorda 

6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da zor şartlar altında üretime devam eden çiftçiler sürekli artan girdi maliyetleri karşısında süt fiyatlarının yerinde saymasından dertli. Üreticiler süt fiyatlarında artış yaşanmazsa ineklerin kesime gideceğini, bu durumun üretimde aksaklıklara yol açacağını ifade ettiler.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Depremzede üreticiler zorda 

11 ili vuran büyük depremlerin ardından üretime ara vermeden devam eden süt üreticileri maliyet artışlarından şikayetçi. Depremlerle birlikte bölgede yıkılan fabrikalarda üreti azaldığı, için  yem fiyatlarında ani yükselişler olmuştu. Malatya'da hayvan üreticileri bir araya gelerek, artan yem fiyatlarına tepki gösterdiler. Üreticiler, girdi maliyetleri karşısında sütün litresinin en az 14 TL olmasını gerektiğini vurguladılar. 

Süt fiyatları yerinde sayıyor

Üreticiler adına gazetemize konuşan Murat Güngör, yem girdilerin artan maliyetler karşısında üreticilerin üretmekten vaz geçmeye başladığına dikkat çekerek, "Depremden dolayı mağduriyetlerimiz oldu. Başta Cumhurbaşkanımız, Süt Üreticileri Birliği bizleri mağdur etmemek için çaba gösterdiler. Şuanda tek sıkıntımız ürettiğimiz sütün saman, arpa ve yem maliyetlerini karşılamaması. Depremden önce 250 litre süt üretimi yaparken su anda 100 litreye düştüm. Bunun sebebi yem ve girdi fiyatlarında yaşanan artış. Süt fiyatları yerinden sayarken yem maliyetlerinin yükselmesi bizleri zora soktu. Bin 500 liraya aldığımız saman şuan 3 bin 500 lira. Süt fiyatları 11 TL,  üreticiler olarak süt fiyatlarının en az 14 TL'ye yükseltilmesini istiyoruz. Fiyatlar yükseltilmezse üretici mağdur olur. İneklerini kesime göndermek zorunda kalır. Bu durum üretimde ilerleyen yıllarda, sıkıntı yaşatır" şeklinde konuştu.

İnekler kesime gidiyor

Süt üreticisi Fırat Güngör ise, artan maliyetler karşısında dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade ederek, "Malatyalılar olarak büyük depremler yaşadık Rabbim bir daha yaşatmasın. Devletimiz bize destek oldu sütlerimizi elimizden aldı. Bizim sorunlarımız var et fiyatları hızlı bir şekilde yükseliyor. Süt fiyatları sabit kalmaya devam ediyor. Böyle devam ederse elimizde kalan ineklerimizde maalesef kesime gidecek. Devletin buna çözüm bulması gerekiyor bu şekilde giderse ineklerimiz kesime gider" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Depremzede üreticiler zorda