Depremzede esnafa ipotek dayatması

Malatya'da depremzede esnafa verilecek olan kredilerde kefil ve ipotek dayatması esnafı zor durumda bırakıyor.

Depremzede esnafa ipotek dayatması

Kredi için esnafa kefil ve ipotek dayatması yapıldığını belirten esnaflar, “Kredi verebilmeleri için kefillerin memur ya da esnaf olması gerekiyormuş. Sicili temiz olacak. Bu durumda kim kime kefil olacak?  İpotek olarak göstereceğimiz bir şeyimiz yok.  Ev yıkıldı. Deprem yaşadık, cebimizde para yok. Kefil olacak kişileri ve ipotek edecek yeri nereden bulayım. Yıkılmış evi mi ipotek edeyim” diye konuştular.
6 Şubatta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’da binlerce esnaf dükkânını kaybetti. Tekrar toparlanmak isteyen esnaflar, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nden devlet destekli sağlanan krediye başvurmak istiyor ancak hiç beklemedikleri şartlarla karşılaşıyor. Devlet destekli krediye başvuran kantinci esnafı istenilen şartların ağır olduğunu ve mağdur olduklarını söyledi.

Deprem yaşadık, cebimizde para yok

Kredi verebilmeleri için esnaftan, 150  bin lira kredi alabilmesi için ipotek , 250 bin lira alabilmesi için bir kefil ve ipotek, 500 bin lira için ise 2 kefil bir ipotek  istendiğini vurgulayan Esnaf “Kredi verebilmeleri için kefillerin memur ya da esnaf olması gerekiyormuş. Sicili temiz olacak. Bu durumda kim kime kefil olacak?  İpotek olarak göstereceğimiz bir şeyimiz yok. Ev yıkıldı. 150 bin lira çekeceğiz,  gidin Bakkallar Odası’ndan imza sürgüsü getirin diyorlar. Bakkallar Odası,  borcunuzu ödeyin sonra biz sana imza sürgüsü verelim diyorlar. Deprem yaşadık, cebimizde para yok. Eski borcu nereden ödeyelim. Kefil olacak kişileri ve ipotek edecek yeri nereden bulayım. Yıkılmış evi mi ipotek edeyim. Yıkılmış ev de istemiyorlar ya az hasarlı olacak ya da orta hasarlı olacak.”