Depremler artık önceden tahmin edilebilecek!

Yeni bir yapay zekâ algoritması ile depremlerin önceden tahmin edilebileceği iddia edildi. Bilim insanları tarafından geliştirilen algoritmanın Japonya'da test edildiği ve gerçek zamanlı olarak tespitlerde başarılı olduğu da belirtildi.

Depremler artık  önceden tahmin edilebilecek!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Stanford Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, sismik dalgaları okuma yeteneğini geliştirmek ve depremlerin nasıl başladığını, ilerlediğini ve durduğunu daha iyi anlamak amacıyla yapay zeka (AI) kullanımını içeren yeni bir yöntemi açıkladı. Nature Communications'da yayınlanan makale, deprem tespitini otomatikleştiren ve aynı zamanda sismik verilere özgü gürültüyü ayarlayabilen bir yöntemin detaylarını içeriyor.

Mostafa Mousavi ve ekibi, yapay zeka kullanarak yerkabuğundaki milyonlarca küçük kaymaya odaklanıyor. Bu küçük hareketlerin, büyük depremlerin uyarı işaretlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabileceğini umuyorlar. Stanford jeofizikçisi Gregory Beroza, "Bu çok küçük depremleri tespit etme ve yerlerini belirleme becerimizi geliştirerek, depremlerin fay boyunca nasıl etkileşime girdiği veya yayıldığı, nasıl başladığı ve hatta nasıl durduğu hakkında daha net bir görüş elde edebiliriz" dedi.