Depremle güçlenen evler
Malatya'nın yeni yerleşim alanı Yeşilyurt Bostanbaşı bölgesi, 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerde ağır hasar aldı. Deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında, binaların yüzde 97'si ağır hasarlıyken, daha sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında ağır hasarlı yapıların oranının yüzde 65'e düşürüldüğü öne sürüldü. Bu durum akıllara 'yaşanan artçı sarsıntılar evleri sağlamlaştırıyor mu?' sorusunu getirtti. Artçılar yaşandıkça yapılar iyileşiyor
6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerde Malatya büyük yıkıma uğradı. Depremlerde ağır hasar alan yerleşim yerlerinin başında gelen Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı bölgesindeki yapıların yüzde 97’si ağır hasar aldı. İddialara göre, ilk depremlerden sonraki hasar tespit çalışmalarında yüzde 97’lik hasar, daha sonra yapılan incelemelerde hasar oranı yüzde 65’e düşürüldü. Hasar oranının yapı sahipleri ve müteahhitler tarafından düşürüldüğü ileri sürüldü. Müteahhitler binanın hasar durumunu nasıl değiştiriyor? Sorusuna yanıt olarak ilk hasar tespitlerinin ardından, yapıların gizlice onarıldığı ve bina çalışanlarının işten çıkarıldığı işe yeni alınan çalışanların ise bu durumdan haberi olunmadığı iddia edildi. Vatandaşlar, artçı sarsıntılar yaşandıkça yapılar iyileşiyor mu? yorumunda bulundular.
Ağır hasarlı binalar iyileşiyor mu?
Malatya’yı Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yanı sıra, 27 Şubat’ta Yeşilyurt merkezli yaşanan depremde 6 bin bina yıkılırken yüz binlerce bağımsız yapı ağır hasar aldı. Deprem sonrası Çevre Şehircilik Bakanlığı, tarafından yapılan ilk hasar tespitinde ‘ağır hasarlı’ raporu verilen Bostanbaşı bölgesindeki birçok yapıya, daha sonraki çalışmalarda ‘hafif hasarlı’ raporu verildiği öne sürüldü. Yapılan bazı hasar tespitlerde orta hasarlı, ağır hasarlı yapıların hafif hasara nasıl çevrildiği merak konusu oldu. Hasar tespit çalışmaları, kafalarda soru işareti bıraktı. Bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından, ilk hasar tespitinde ağır olan yapılarda, gizli onarıma gidildiği, bu sebepten dolayı ağır hasarlı binaların sonrasında yapılan incelemelerde hafif hasarlıya çevrildiği ifade edildi.
Bölgede yapılan hasar tespit çalışmalarına tepki gösteren vatandaşlar, 2020 yılında Elazığ’ın Sivrice merkezli yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremde Malatya’da birçok binaya ağır hasar raporu verildiği ancak ağır hasarlı yapıların daha sonra hafif hasarlıya çevrildiği, 2023 yılında yaşanan depremlerde hafif hasarlı olduğu iddia edilen binalar yıkıma uğradı ve birçok vatandaş hayatını kaybetti. Vatandaşlar aynı durumun yaşanmaması için hasar tespitlerinin sağlıklı bir şekilde yeniden yapılması talebinden bulundular.
Bostanbaşının yanı sıra birçok bölgede de hasar tespitlerin yanıltıcı olduğuna dair şikayetler var. Yeşiltepe Merkez Fatih Mahallesinde, Hidayet Mahallesinde ve birçok semtte ilk depremlerde ağır hasarlı olarak belirlenen binalar, ikinci hasar tespitinden sonra, binaların çoğuna hafif ve orta hasar olarak değiştirildi. Bölgede bulunan vatandaşlar, konuya isyan ederek, en sağlam hali yıkılmış hali mi olması gerekiyor dedirtti.