Depremin vurduğu Malatya'yı Azerbaycan da yok saydı! Malatya yine sahipsiz kaldı

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Kahramanmaraş'ta konut, ilköğretim okulu, anaokulu ve kültür merkezi yapımı ile ilgili iş birliği anlaşması onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Anlaşma ile Kahramanmaraş'a 100 Milyon ABD doları tahsis edilecek. Her projede Malatya'nın unutulmasına tepki gösteren vatandaşlar, Malatya'daki yıkımın bir kez daha görmezden gelindiğini, kentteki yıkımın kamuoyuna yeterince gösterilmediğini düşünüyor.

Depremin vurduğu Malatya'yı Azerbaycan da yok saydı! Malatya yine sahipsiz kaldı

Geçtiğimiz günlerde Kuveyt Arap Ekonomik Kalkınma Fonu’ndan 10 milyon dolar hibe alan Kahramanmaraş’a bir destekte Azerbaycan’dan geldi. 25 Eylül tarihinde Nahçıvan’da imzalanan, Türkiye ile Azerbaycan arasında, Kahramanmaraş’ta konut, ilköğretim okulu, anaokulu ve kültür merkezi yapımı ile ilgili iş birliği anlaşması Resmi Gazetede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anlaşma ile Kahramanmaraş’a 100 Milyon ABD doları tahsis edilecek.

Malatya’daki yıkım kamuoyuna tam anlatılmadı

Buna göre “Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti, Proje'nin uygulanması için toplam maliyetin 100 milyon ABD dolarını tahsis edecektir. Azerbaycan Uygulama Birimi tarafından bu tutar karşılığında inşa edilecek bina ve donatılar Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine hibe edilecek” denildi. Ancak yaşanan depremlerde ağır yıkıma uğrayan iller arasında bulunan Malatya’da, binlerce bina yıkılmasına ve ağır hasar almasına rağmen yine bir projeye daha dahil edilmemesi, Malatya’nın yeniden ötekileştirildiğini akıllara getirdi. Depremlerden kısa süre sonra  Hatay ve Kahramanmaraş’a yönelik projeler geliştirilirken,  depremlerde ağır hasar alan ve yıkımlarla birlikte hayalet şehre dönen Malatya’nın, planlanan projelere dahil edilmemesi vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Vatandaşlar, yetkililerin Malatya’nın depremde uğradığı yıkımı kamuoyuna tam olarak anlatamadığını düşünüyor.

Deprem sadece Kahramanmaraş’ta mı yaşandı?

6 Şubat depremlerinin üssü olan Kahramanmaraş’ta, belediyelerin aktif bir şekilde depremin etkisini kamuoyuna doğru yansıtması, yatırımların da o bölgeye yoğunlaşmasına neden oldu.  Hem Türkiye de hem de dünyada, Kahramanmaraş’ın toparlanmasına yardımcı olmak amacıyla çeşitli projelere imza atılıyor. Depremlerin sadece Kahramanmaraş’ta yaşanmış gibi gösterilmesi ise depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da tepkiyle karşılanıyor. Yaşanan depremlerde binlerce binanın yıkıldığı ve yaklaşık 40 bin binanın ağır hasar aldığı kente yatırımların yapılmaması, Malatya’nın bir kez daha unutulduğunu akıllara getirdi.