Depremin sessiz tanıkları

'Asrın Felaketi' olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde birçok insan hem fiziksel hem de ruhsal olarak kötü bir şekilde etkilendi. Depreme binlerce binanın yıkılıp ağır hasar aldığı Malatya'daki evinde yakalanan konuşma ve işitme engelli depremzede Haşim Tekin ve ailesi depremde yaşadıkları zor anları atlatmaya çalışıyor.

Depremin sessiz tanıkları

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 50 bin insan hayatını kaybederken birçok bina yıkıldı ve hasar aldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 4 ay geçmesine rağmen insanlar korkuyu üzerinden atamaya çalışırken ,depremler sonrası artçı sarsıntıların da devam etmesiyle insanlarda hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar oluşmaya başladı. Deprem psikolojisini en ağır şekilde yaşayanlar ise şüphesiz engelli vatandaşlar oldu.  Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Bindal Mahallesinde yaşayan işitme ve konuşma engeli bulunan Haşim ve Aynur Tekin çifti, depreme evlerinde yakalandı. Konuşma ve duyma engelli Haşim Tekin, eşi ve engelli çocuklarının depremde yaşadığı zor anları, kız kardeşi Zeynep Tekin gazetemize anlattı.

Korkularımız tamamen ortaktı

Saat 04.17’de meydana gelen ilk büyük depremde evde bulunduklarını söyleyen Tekin, kardeşinin ve eşinin korkularını ifade etmekte zorlandıklarını belirtti. Tekin, “Kardeşim, eşi ve çocuklarında da konuşma ve işitme engeli var. Hepimiz çok korktuk. Onlar daha çok korktu. Bakışlarımızdan anlayabiliyorduk neler hissettiğimizi. Kendimizi ifade edemiyorduk ancak ailemde herkes işaret dilini biliyor. Bu sayede birbirimizle iletişim kurabildik ve anlayabildik. Korkularımız tamamen ortaktı” dedi. Evlerinin yakınında bulunan ahırın çöktüğünü kaydeden Tekin, büyük korku yaşadıklarını ve kardeşinin tüm gece ahırın altında alan hayvanları kurtarmaya çalıştığını ifade etti. Tekin, “Kardeşim ve çocukları panik yaptılar. Tüm gece dışarıdaydık. Haşim, bütün gece hayvanları çıkarmaya çalıştı. Ölümlere şahit olduk ve çok kötü hissettik. Biz korkularımızı ifade edebiliyorduk ancak kardeşim ifade edemiyordu. Budan dolayı üzülüyordu” şeklinde konuştu.

Birbirlerine destek oldular

Kardeşinin sadece depremde değil normal zamanlarda da sorunlar yaşadığını vurgulayan Tekin, ailecek işaret dili bildikleri için kardeşini ve çocuklarını sakinleştirebildiklerini, birbirlerine destek olabildiklerini söyledi.