'Depremden kurtulduk tozdan ölüyoruz'

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerden olan Malatya'da ağır hasarlı binaların yıkımı aylardır yıkımı sürüyor. Kentte ağır hasarlı binalarda yıkım çalışmaları devam ederken yıkılan bina enkazlarının yeterince sulanmaması çevreyi toz bulutlarıyla kaplıyor. Depremin vurduğu binlerce yıkılacak yapının olduğu sıcaklıkların neredeyse 40 dereceyi bulduğu kentte toz bulutlarından dolayı göz gözü görmezken vatandaşlar, 'Depremden kurtulduk tozdan ölüyoruz' diye konuştular.

'Depremden kurtulduk tozdan ölüyoruz'

Malatya’yı toz bulutları kapladı

Depremin vurduğu Malatya’da devam eden yıkımlara kurban bayramı arası verildikten sonra kentte yıkılan ağır hasarlı binalardan çıkan dumanlar ve iş makinelerinin sesi yankılandı. Ancak havaların ısınması ve yıkılan binaların toz bulutları çevrede yaşayan vatandaşlara zor durumda bırakıyor. Yıkım ihalesi alan firmaların yapıları yıkarken yeterince su kullanmaması yıkım yapıldığı yerlerde toz bulutlarının yükselmesine sebep oluyor. 

Bu iş bizim işimiz değil

Binaların yıkımlarda yeterince sulamanın olmadığına tepki gösteren vatandaşlar itfaiyeden yardım istedi. Konuyla ilgili konuşma yapan İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Katipoğlu ise itfaiyenin öncelikli işinin yangın söndürmek olduğunu söyledi. Katipoğlu, vatandaşların yıkım esnasında çevreye zarar veren toz bulutlarından şikayetçi olduğunu dile getirerek, “Depremden sonra şehrimizde ciddi anlamda yıkımlar başladı. Ağır hasarlı, acil yıkılacak yerler var. Yıkım esnasında çok toz çıkıyor. Vatandaşlar şikayetçiler. Sanki itfaiye teşkilatı gelip her yıkımda orayı sulaması su vermesi gibi beklenti içerisinde. Bu iş itfaiyenin işi değil. İtfaiyenin işi yangın söndürmek, olaylara gitmek müdahale etmek” dedi.

Bizim önceliğimiz yangın

İtfaiyenin yıkım yapılacak binalar için araç gönderme ihtimali olmadığını vurgulayarak, “ Bu tür yıkımlarda devletimiz yıkımları ihale ile veriyor. Yıkım esnasında ihaleyi alan firma yıkım yaparken arasöz kiralamak zorunda, yıkım esnasında su vermek zorunda, tozun minimuma düşmesi için elinden gelen gayreti göstermek zorunda. İtfaiyenin böyle bir görevi yok. Çok nadirdir arada bir tane yıkım vardır biz o zaman itfaiye olarak yardımcı oluruz. Ama bütün yıkımda da itfaiye aracı gönderme ihtimalim yok. Çünkü şuan yangın sezonu bizim önceliğimiz yangın olmalı. Burada itfaiyemizin ve belediyemizin herhangi bir sorumluluğu yok” diye konuştu.