Depremden etkilenen esnafın yüzde 70'i KOSGEB desteğinden mahrum kaldı

Malatya Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Ali Özgül, 6 Şubat depremlerinden sonra Malatya'da küçük ölçekli işletmelerin canlanması ve ayakta kalması için KOSGEB tarafından dağıtımına başlanılan kredide esnafın yüzde 70'inin faydalanamadığını söyledi. Özgül, yeni yayınlanan genelgede esnaflar arasında sınıf ayrımı bulunmadığını ancak 2022 yılında 75 bin tutarında fatura kesmemiş esnafa kredi verilmediğini söyledi. 

Depremden etkilenen esnafın yüzde 70'i KOSGEB desteğinden mahrum kaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Esnafın yüzde 70’i KOSGEB kredisinden faydalanamadı 

Asrın felaketi olarak nitelenen depremlerde Malatya'da 20 bin civarında iş yeri yıkıldı, bazılarında ise ağır hasar oluştu. Şehirde ticaretin kalbi olarak nitelendirilen tarihi Şire Pazarı ve çevresi, Akpınar, Bakırcılar Çarşısı, Dabakhane Mahallesi, Niyazi Mısri, Emeksiz gibi bölgeler depremlerde ağır hasar görürken, bu bölgeler adeta tanınamayacak hale geldi. Ticaretin kalbinin attığı kentte büyük yıkım yaşayan bölgelerdeki esnaf, eski günlerine dönebilmek için destek bekliyor. Ancak Malatya’da küçük ölçekli işletmelerin canlanması ve ayakta kalması için KOSGEB tarafından dağıtıma başlanan krediden birçok esnaf faydalanamamakta. Özgül, KOSGEB tarafından dağıtımına başlanan kredide esnafın yüzde 70’nin faydalanamadığını konu Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’a iletildiği halde herhangi bir düzeltilmenin yapılmamasının esnafı üzdüğünü söyledi. 

Konuyu Cevdet Yılmaz’a ilettik düzeltme yapılmadı

6 Şubat depremlerinden önce vergi mükellefi olan esnafın tamamına kredi verilmesi gerektiğinin altını çizen Özgül,  “ 6 Şubat depreminde sonra Malatya da küçük ölçekli işletmelerin canlanması ve ayakta kalması için KOSGEB tarafından dağıtımına başlanan kredide esnafın yüzde 70’i faydalanamamaktadır çünkü krediye müracaat şartlarının birincisi 2022 yılı muhasebe kayıtlarında en az 75 bin lira fatura kesmemiş ise esnafın başvuru kabul edilmektedir ayrıca yayınlanan genelgede esnaf sınıf ayrımı bulunmamaktadır ancak KOSGEB kredi de faydalanmak isteyen emlakçılara ve 2022 yılında 75 bin lira fatura kesmemiş esnafa kredi vermemektedir konuyu cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’a iletmemize rağmen bugüne kadar her hangi bir düzeltme yapılmaması esnafları üzmektedir. Bu düzeltmenin yapılarak tüm esnafın KOSGEB tarafından deprem bölgesinde ki esnafa verilen kredide faydalanılması gerekmektedir tüm esnaf sıkıntı yaşamaktadır hiç ayrım yapmadan 6 Şubat’tan önce vergi mükellefi olan esnafın tamamına bu kredinin verilmesi gerekiyor” diye konuştu.