Deprem riski artıyor mu?

Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat dün 13.44'te 4,6 büyüklüğünde, saat 15.39'da 4,2, saat 16.21'de ise 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremlerle ilgili sosyal medya hesabında paylaşım yapan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, bu tür depremlerin Coulomb stres transferi yoluyla komşu faylarda stres değişimine neden olarak oralarda deprem riskini artırabileceğine dikkat çekti. Görür, 'Kanaatimce Çelikhan-Erkenek arası daha da riskli hale geldi. Dikkatli olunmalıdır' dedi.

Deprem riski artıyor mu?

Sarsıntılar art arda

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre, Malatya’nın Pütürge ilçesinde 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise, depremin büyüklüğünü 4.9 olarak duyurdu. Yerin 15 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, çevre illerde de hissedildi. AFAD verilerine göre dün kentte, dün saat 13.44'te 4,6 büyüklüğünde, saat 15.39'da 4,2, saat 16.21'de 4,1 saat 14,02’de 3.00 ve saat 15.23’te ise, 2.2 şiddetindeki depremler meydana geldi.  Malatya Valisi Aydın Baruş yaptığı açıklamada, Pütürge merkezli yaşanan depremin kent genelinde hissedildiğini ancak herhangi bir olumsuzluğun olmadığını söyledi.

Çelikhan-Erkenek arası daha da riskli hale geldi

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, depremlerle ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken şu paylaşımı yaptı; "Arkadaşlar az önce Malatya, Pütürge-Sahilköy’de 4.7 büyüklüğünde deprem oldu. Bu depremi şöyle yorumluyorum: Deprem DAF’ın Hazar Gölü- Sincik kolunun batısında ve Çelikhan-Erkenek koluna yakın. Bu tür depremler Coulomb stres transferi yoluyla komşu faylarda stres değişimine neden olarak oralarda deprem riskini artırabilirler. Kanaatimce Çelikhan-Erkenek arası daha da riskli hale geldi. Dikkatli olunmalıdır."