Deprem Malatya'yı Vurdu, Sorunlar Çözüme Kavuşturulmadı!
TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depreminin ikinci yılında Malatya'daki çözülmeyen sorunlara dikkat çekerek, 'Ne yazık ki halen çözüme kavuşmamış, barınmadan sosyal yaşama, ulaşımdan eğitime ve sağlığa kadar pek çok alanda ciddi sıkıntılar yaşanıyor' açıklamasında bulundular.
![Deprem Malatya'yı Vurdu, Sorunlar Çözüme Kavuşturulmadı!](https://i.malatyanethaber.com.tr/c/100/1682x1267/s/dosya/haber/galeriler/1220x686/whatsapp-image-2025-02-06-at-170348_1738850797_7fdYvc.jpeg)
Mücbir Sebep Ayrım Yapılmadan Uzatılmalı
"Esnafın iş yerleri teslim edilmeden ekonomik yükümlülük dayatılması başlamıştır" diyen Tatar, "Malatya merkezinde altyapı çalışmalarının yeterli ve uygun yapılıp yapılmadığı konusunda ciddi soru işaretleri bulunmaktadır. Altyapısı tamamlanmayan yapılar, ilerleyen dönemlerde yeni sorunlara yol açacaktır. Deprem sonrası büyük zarar gören esnafın işyerleri halen teslim edilmemiştir. Ticari hayat normale dönmeden ekonomik yükümlülükler dayatılmaya başlanmıştır. Mücbir sebep olma koşulları ortadan kalkmadığı sürece Mücbir sebep hali tüm işletmeleri kapsayacak şekilde, ayrım yapılmadan uzatılmalıdır. Aksi takdirde depremzede esnaf ve işletmeler ekonomik olarak daha zor duruma düşecektir" ifadelerini kullandı.
’Örtbas Et Unuttur’’
Tatar, "Tarım arazileri ve kırsal alanlarda ki kontrolsüz yapılaşma, tarım alanlarının yok olmasına ve ekolojik dengenin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. TMMOB olarak bir kez daha uyarıyoruz bugünün hataları yarının doğal afetleri olmasın. Bir doğa olayı olan depremlerin afete dönüşmesi, felaket olarak yaşanması halkımızın yazgısı olamaz, olmamalıdır. Yaşanan afetlerden ders çıkarabilen bir toplum haline gelebilmemiz olası her türlü afetten en az hasar ile çıkabilmemiz için; otoritenin 'örtbas et unuttur' politikasını kabul etmiyoruz" dedi.
Depremin Yaralarını Sarmak, Sadece Bina İnşa Etmekle Değil
"Depremin yaralarını sarmak, sadece bina inşa etmekle değil" diyen Tatar, "Bizler TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu Olarak, yapılan her çalışmanın uzun vadeli düşünülmesi ve kaynakların verimli kullanılması gerektiğini, bugünün çözümlerinin yarının sorunlarına dönüşmemesi için; halkın ihtiyaçları ve sorunlarının bilim ve tekniğin ışığında çözülmesini savunuyoruz. Depremin yaralarını sarmak, sadece bina inşa etmekle değil, sağlıklı, yaşanabilir, güvenli yaşam alanları inşa etmekle mümkündür. Bu süreçte yetkilileri halkın sesini duymaya, bilimsel ve teknik gerçekler ışığında adımlar atmaya davet ediyor, Malatya'nın geleceği için daha katılımcı, şeffaf ve adil politikalar geliştirilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.