Deprem Malatya'yı Vurdu, Sorunlar Çözüme Kavuşturulmadı!
TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depreminin ikinci yılında Malatya'daki çözülmeyen sorunlara dikkat çekerek, 'Ne yazık ki halen çözüme kavuşmamış, barınmadan sosyal yaşama, ulaşımdan eğitime ve sağlığa kadar pek çok alanda ciddi sıkıntılar yaşanıyor' açıklamasında bulundular.
![Deprem Malatya'yı Vurdu, Sorunlar Çözüme Kavuşturulmadı!](https://i.malatyanethaber.com.tr/c/100/1682x1267/s/dosya/haber/galeriler/1220x686/whatsapp-image-2025-02-06-at-170349_1738850796_T2MOgb.jpeg)
Şehrin Farklı Bölgelerinde Yerel Paydaşların Fikri Alınmadı
Deprem konutları yapılırken vatandaşların fikirleri alınmadığını ifade eden Tatar, "Deprem sonrası ortaya çıkan konut ve iş yeri ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılan inşaat çalışmaları, şehrin farklı bölgelerinde yerel paydaşların fikri alınmadan, ileride daha büyük sorunlar üretebilecek planlamalar, projeler yapılmakta ve uygulamaları devam etmektedir. Yerel yönetimlerin asli görevlerinden biri olan planlama yetkisi merkezi yönetim tarafından elinden alınmıştır. Bina yıkım, nakil, ayrıştırma ve depolama işlemleri kurallara uyulmadan yapılmaya devam etmektedir. Bu sebeple oluşan hava kirliliği halk sağlığı açısından ciddi riskler yaratmaktadır" şeklinde konuştu.
Özel Mülkiyet Hakkı Göz Ardı Edildi
Tatar, "Şehir içindeki trafik düzenlemeleri yetersiz kalmış, geçici barınma alanları ve yeni yapılaşma bölgelerinin oluşturduğu yoğunluk trafik akışını olumsuz etkilemiştir. Deprem Sonrası ilimizin yaşadığı nitelikli göç sonucu farklı bölgelere taşınmış hemşerilerimizin tekrar ilimize gelmelerini sağlamak için gerekli koşulların en kısa sürede tamamlanması gerekmektedir. Rezerv alanlarının belirlenmesi sürecinde yanlış yer seçimleri yapıldığı gözlemlenmiştir. Kamulaştırmasız el atma süreçlerinde vatandaşların mağdur edildiği, hak kayıplarının yaşandığı görülmektedir. Özel mülkiyet hakkı göz ardı edilerek alınan bu kararlar, sosyal adaletsizlik yaratmaktadır" dedi.