Deprem Malatya için fırsat
'Depremde Dirençli Yapıları İnşa Etmede Üniversite ve İlgili Kurumların Rolü ' programında konuşan Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, 'Malatya olarak bu depremi bir fırsata çevirme imkânına sahibiz. Yapı stoku açısından kötü olan yapılarımız deprem nedeniyle yıkıldı. Yapı stokunu daha iyi inşa ederek bunu fırsata çevirebiliriz' dedi.
Malatya Kent Konseyi tarafından, ‘Depremde Dirençli Yapıları İnşa Etmede Üniversite ve İlgili Kurumların Rolü ‘ adlı program gerçekleşti. Kentteki bir otelde düzenlenen programa Malatya İnönü Üniversitesi ve farklı şehirlerden akademisyenlerin katıldığı ve Oturum Başkanı Zeki Boyraz’ın açıklamasıyla başlayan programda, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya’nın yeniden inşası ve bu inşanın nasıl olması gerektiği yönünde açıklamalar yapıldı. Programa konuşmacı olarak katılan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Kazım Türk, Malatya’da deprem sonrasının fırsat olabileceğini ve yeni yapılacak binalarda yapı stoklarının iyi inşa edilmesi halinde sağlam yapıların ortaya çıkacağını söyledi.
Çok önemli fırsat
Deprem sonrası yapılacak yeni yapıların Malatya için bir fırsat olabileceğini söyleyen Türk,” Malatya olarak bu depremi bir fırsata çevirme imkanına sahibiz. Yapı stoku açısından kötü olan yapılarımız deprem nedeniyle yıkıldı. Bunu fırsata nasıl çevireceğiz? Yapı stokumuzu daha iyi inşa ederek bunu fırsata çevirebiliriz. Bu gerçekten çok önemli fırsat. Diğer iller başardıysa biz de başarabiliriz. Bunları uygulama sahasına dökebiliriz. Bunu yapabilmenin yolu da bizlerin bilinçlenmesi. Özelikle tüketici kesimin buna talep etmesi. Öteki şekilde zor olacaktır” dedi.
Malatya çok şanslı
Yapılacak binaların, depreme dayanıklı olabilmesi için sağlam zemine inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Türk, ”Malatya, yapıların sağlam zemine oturtulması açısından çok şanslı. Ben, deprem sonrası sahada yüzün üzerinde bina gezdim ve şunu gördüm. Beydağıeteklerinde ve belli bir mesafede olan yerlerde, zeminin sağlam olmasından dolayı taşıyıcı sistemi yanlış tasarlanmış olsa bile, binaların depremi az hasarlı olarak atlattığını gördüm. Bunun tersini söylersek, binanızı istediğiniz kadar iyi tasarlayın, iyi konumlandırın ancak binayı inşa ettiğiniz zemin kötüyse o binanın depremden hasar almaması neredeyse imkansız. Örneğin Bostanbaşı. Bizim bu konularda çok bilinçlenmemiz lazım. İlgili kurumlara burada çok görev düşüyor. Vicdanlı olmamız lazım ve biz deprem olmadan da bu konuları konuşuyor olmamız lazım.”