Deprem Haritası Yeniden Çiziliyor: 132 Diri Fay Mercek Altında...
Türkiye'de 485 diri faydan 132'sinde eş zamanlı olarak yapılan çalışmalarla deprem risk haritaları güncelleniyor. 100'ün üzerinde bilim insanının görev aldığı proje kapsamında, fayların deprem tarihçesi ve tekrarlama aralıkları inceleniyor. Elde edilen veriler, şehir planlamasında ve afet risk azaltma çalışmalarında kullanılacak.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden sonra ihtiyaç olduğu için böyle bir projenin hayata geçtiğini söyledi.
Projenin birçok paydaşı bulunduğunu anlatan Tatar, şöyle konuştu: "TÜBİTAK'ın yürütücülüğünde 24 üniversiteden 100'ün üzerinde araştırmacının yer aldığı 300'ün üzerinde bursiyerin görev aldığı büyük bir proje. Türkiye'de 500 civarında deprem üretme potansiyeli bulunan diri faylar var. Bu fayların eski deprem tarihçesinin bilinmesi, bu faylar üzerinde en son depremin hangi tarihte meydana geldiği, bu depremin ne kadar yer değiştirmeye neden olduğu ve depremlerin bu faylarda tekrarlanma aralığının bilinmesi son dere önemli. Bunu elde ettiğimizde birçok imar planında kullanabileceğiz. 6 Şubat 2023'ten sonra MTA sorumluluğunda olan bu çalışmaya destek vermeye başladık."