Deprem göçün kapısını araladı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da çok sayıda vatandaşın göç ettiğine değinerek, 'Her deprem olduğunda binlerce araç şehirden çıkıyor. Malatya neredeyse nüfusunun yarısını kaybetmiş durumda 'dedi.

Deprem göçün kapısını araladı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, katıldığı bir TV programında 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da yaşanan sorunlara değindi. Depremlerin ardından Malatya’nın çok fazla göç verdiğini vurgulayan Ağbaba, depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, şehrin tarla görünümünden çıkamadığını, vatandaşların problemlerinin çözülmediğini söyledi.

Deprem göçün kapısını araladı

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından, kamuoyunda Malatya’nın depremlerden hasar almadığına dair algının dolaştığını vurgulayan Ağbaba, bunun nedeninin ölü sayısının az olması ve AFAD’IN Malatya’yı depremlerden az hasar alan iller arasında göstermesine bağladı.

Deprem göçün kapısını araladı

Ağbaba,”Bir yıl önce Malatya'nın yaşamış olduğu çok büyük bir mağduriyetti. Herkesin ortak serzenişi burada bir kez daha ifade etmek için deprem yaşandı. bir farkına vardık ki Malatya'da deprem yaşanmamış gibi bir his var ulusal kamuoyunda.Bunun sebebi, ölü sayımızın az olması ve  maalesef AFAD’ın, Malatya az hasarlı  illerin başında geliyor, hasar ödemeleri Elazığ’dan  yapılacak demesiydi. Daha sonra Malatyalıların çok büyük yoğun tepkisi üzerine bunun bir kermes hatası olduğu söylendi. Malatyalılar aylarca illerinde deprem yaşanmamış gibi bir hissiyatın oluşmasına isyan ettiler. Çok yayın yapılması sayesinde birazcık Malatya'nın depremde yerle bir olduğunu Türkiye duydu. Depremde Hatay büyük hasar aldı, tabii ki Adıyaman'da ölü sayısı çok fazla ama Malatya en çok hasar gören illerin başına geliyor. eskiden çevre yolunu görmeniz mümkün değildi şuan Sanki yaklaşmış gibi. Binalar yıkıldı. Malatya'nın en eski merkezlerinin olduğu, Bakırcılar Pazarı, Kasap Pazarı, birçok bölgenin olduğu bir yer. Yerle bir oldu maalesef. sesimizi çok duyuramadım. Doğanşehir ilçemiz yok, Yeşilyurt'umuz yok, Barguzu’muz yok, GündüzBey'imiz yok. şehir yeriyle bir olmuş durumda. Maalesef şehir merkezinde etrafında da büyük problem yaşıyor. Hala elektrik parası, su parasını hani Bağ-Kurlu diyemeyen esnaf var. Malatyalıların bu ara en çok gidip geldiği yer Elazığ. Maalesef burada kiralar çok pahalı olduğu için evde bulunmadığı için insanlar hela gidip geliyor. Her deprem maalesef Malatya'nın psikolojisini bozuyor.Büyük depremden sonra beşin üzerinde üç tane deprem oldu. Dördün üzerinde dört tane dört civarında deprem oldu” ifadelerini kullandı.

Deprem göçün kapısını araladı

Depremlerin devam ettiği kenttin göç vermeye devam ettiğini kaydeden Ağbaba, şu ifadeleri kullandı:“ Her deprem olduğunda binlerce araç şehirden çıkıyor. Malatya neredeyse nüfusunun yarısını kaybetmiş durumda. Hala en büyük problemlerinden birisi konteynere ulaşım çok zor. Özellikle bu kiracı meselesi çok yoğun şekilde.Hala kentin, şehrin bir tarla görünümüne çıkmaması büyük bir problem.”

Deprem göçün kapısını araladı