Deprem Bakanlığı Kurulsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 1999'da çıkan deprem yönetmeliği öncesinde yapılan binaların büyük kısmının sıkıntılı olduğunu, bu binaların parsel bazında zemin etütlerinin olmadığını, zemin etütlerinin iyi belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Deprem Bakanlığı Kurulsun

Elazığ, Malatya ve İzmir'deki depremlerde büyük kayıplar yaşandığını hatırlatan Öztunç, İstanbul depreminin meydana gelmesi halinde çok büyük facia yaşanacağına işaret etti. Öztunç, "Hükümet çevre politikasını değiştirmeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ayrılmalı. Çevre Bakanlığı ayrı bakanlık olmalı. İçerisinde Orman Genel Müdürlüğü olabilir. Türkiye'de Deprem Bakanlığı olmalı. Dünyada bunun örnekleri var, mesela Japonya. Çünkü Türkiye bir deprem ülkesi. Bu bir gerçek bundan kaçma şansımız yok." şeklinde konuştu. Depremden önce kentsel dönüşüm, güçlendirme çalışmalarının yapılması ve deprem anında neler yapılabileceği konusundaki eğitimlerin iyi verilmesi gerektiğini anlatan Öztunç, "Deprem olduğu zaman enkaz altından çıkarılan insanlar başarı olarak görülüyor. Ama öncesine iyi bakmak gerekiyor. Bu da büyükşehir belediyelerine, il ve ilçe belediyelerine merkezi idarenin desteğiyle sağlanabilir. Türkiye'deki deprem kuşağı fay hattı üzerindeki tüm il, ilçe, büyükşehir, kasaba, köy bütün yerleşim alanlarındaki binaların yapı stoklarının envanteri çıkartılmalı. Hangileri depreme dayanıklı, hangileri değil. Rapor tutulmalı ve veriler toplanmalı. Öncelikle bunun yapılması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz

Ortaya bir risk analizi çıkarılması gerektiğini vurgulayan Öztunç, şöyle devam etti: "CHP'li belediyelerin katılımıyla önümüzdeki mart-nisan aylarında deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz. Genel Başkanımız açılış konuşmasını yapacak. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehir belediyelerinin katılacağı, belediyelerin, yurt dışından ve yurt içinden önemli hocalarımızın olacağı deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz. Çalıştayda Türkiye'nin deprem gerçeği üzerinde durulacak, fay hatları nerelerden geçiyor belirlenecek. Kaç kişinin bu fay hatlarından etkilendiği ortaya çıkarılacak. İstanbul üzerinde ağırlıklı olarak durulacak." CHP'li belediyelerin yapıların depreme dayanıklı olup olmadığının analizini yapmaya başladığını dile getiren Öztunç, "Büyükşehirlerde deprem ve afet işleri daire başkanlıkları kuruluyor. İzmir'de, İstanbul'da vardı. Adana, Aydın kuruyor." dedi.