Denetim şart

Malatya Tarım Platformu ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yem fiyatlarının sürekli olarak artmasına tepki göstererek, 'Bu anlamda denetimlerin artırılmasını özellikle fiyatları çok yüksek tutan yem firmalarının tespit edilmesini istiyoruz, takipçisi olacağız' dedi.

Denetim şart

Son zamanlarda iyice tırmanışa geçtiği ifade edilen yem fiyatlarına bir tepkide Malatya Tarım Platformu (MATHAP)  Başkanı İhsan Akın'dan geldi. Artan yem fiyatlarıyla ilgili basın mensuplarına konuşan Akın, yem fiyatlarının sanki Dolar ve Euro’ya bağlıymış gibi artırıldığını, Dolar ve Euro düşmesine rağmen yem fiyatlarına ekstradan zam yapılmasının yetiştiriciyi üzdüğünü söyledi. 

İl dışından gelenler önlem alsın

Akın, pandemi sürecinde il dışından gelen kişilerin karantinaya tabi tutulmasını isteyerek şunları söyledi; "Biliyorsunuz ülkemiz sıkıntılı bir süreçten geçmekte. Herkesin dikkat etmesi gerekiyor.  Bizler de saha çalışmalarımızda yetiştiricilerimizi uyararak,  maske dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Kırsallardaki bazı mahallerimizde sıkıntılar yaşanıyor mu? Evet yaşanıyor. Bizler ilgili kurumlarla bire bir görüşerek, sorunları çözüyoruz. İl dışından gelen insanların karantinaya alınmadan direk köye geçmesi ve hastalığı oraya taşıması ve o bölgenin karantina ilan edilmesiyle ilgili birçok ilçe ve mahallemizde bu tür sıkıntılar yaşandı. Kırsal mahallelerde bu sorunu bire bir görüşerek sorunları çözüyoruz. İl dışından gelenlerin kontrollerini yaptıktan sonra mahallesine köyüne gitsin. Gelmesin demiyoruz, ama gelirken mutlaka önlemini alsın." 

Yetiştirici zorda

Hayvan yetiştiricilerinin artan yem fiyatları nedeniyle zor durumda olduğuna işaret eden Akın; "Bir diğer konumuz, biliyorsunuz kış şartlarında artık başladığı için yem, arpa bunların hazırlıklarına baktığımızda, yem fiyatlarının aşırı arttığını görüyoruz. Sanki yem fiyatları Dolar ve Euro’ya bağlıymış gibi sürekli artıyor. Bağlı olabilir, Dolar ve Euro düşmesine rağmen yem fiyatlarına ekstradan zam yapılması yetiştirici ve bizleri çok üzmüştür. Bu anlamda denetimlerin artırılmasını özellikle fiyatları çok yüksek tutan yem firmalarının tespit edilmesini istiyoruz, takipçisi olacağız. Gerek büyükbaş hayvan yetiştiricileri gerekse küçükbaş hayvan yetiştiricileri mera sezonu bittiği için hayvanların ahırda beslemesi gerekmekte, bunun ilgili kurumlara çok büyük görev düşmektedir" şeklinde konuştu.