Davutoğlu'nun önerisi Anayasa'ya aykırı

Malatya Barosuna kayıtlı Avukat Aziz Görgeç, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun önerdiği altılı cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin literatürde yeri olmadığını, böyle bir önerinin yürürlükte olan Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Davutoğlu'nun önerisi Anayasa'ya aykırı

Malatya Barosu avukatlarından Avukat Aziz Görgeç, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun önerdiği altılı cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle ilgili yazılı açıklamada bulundu. Avukat Görgeç, Davutoğlu’nun önerisinin Anayasa ‘ya aykırı olduğunu iddia etti. 

Anayasaya aykırı

Görgeç açıklamasında; “Basına ve kamuya yansıyan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun önerdiği altılı cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin literatürde yeri yoktur. Böyle bir öneri Yürürlükte olan Anayasa ‘ya aykırıdır. Cumhuriyet Rejimin yıkılmasına ve üniter yapıyı değiştirmeye yöneliktir. Demokratik devlet anlayışı ile bağdaşmayan bir mekanizmayı öngören bir anlayışın ürünüdür. Altılı cumhurbaşkanlığı başkanlık sistemini uygulayacağız demekle, federasyon mu düşünüyorlar, ülkeyi altıya bölüp, her bölgeyi bir cumhurbaşkanına mı teslim mi edecekler acaba diye düşünmüyor değilim. Bu arada altılı masayı oluşturan ittifak güçlendirilmiş parlamenter sistemi getireceğiz diye siyasetlerini şekillendiren sistemden vazgeçmiş görünüyorlar. Toplumda karşılığı olmayan Binde bir oya sahip olan bir gruba (parti genel başkanlarına)cumhurbaşkanı sıfatıyla ülkeyi yönetme yetkisinin verilmesi demokrasinin ruhuna ve çoğulculuğa aykırıdır. Davutoğlu’nun oligarşik bir devlet yapısına yönelik bu düşüncesine bakıldığında, toplumda karşılığı olmayan bir hayal peşinde olduğu ortadadır, kendini ispat etmeye yönelik politik bir hamle olarak görüyorum. Önerilen bu uçuk sistemin pratikte karşılığı olmayacaktır. Bu öneri milletin onayından geçmeyecektir. Karşıtlık ve hırsı bünyesinde barındıran bir anlayış üzerine kurulu bir siyaset anlayışı içerisinde hareket ettiği siyaset arenasında, kurulu sistemi değiştireceğim demekle olmuyor maalesef. Sayın Davutoğlu, önerdiği bu sistemin uygulandığı bir ülke adı verebilir mi acaba. Bu uçuk hayalini rüyasında gördü herhalde, ne dersiniz? Hangi devirde yaşıyorsunuz? Önerdiğiniz sistemin tanımını yaparsanız bilgi dağarcığımıza katkı yapmış olursunuz. Uyanın ve maddi gerçekleri görün artık. Kutsal bir meslek olan hocalık görevini yapın derim, gücünün farkında olan ve gerçeklerle yüzleşen vizyon sahibi öğrenci yetiştirme konusunda bir düşünün derim” ifadelerini kullandı.