DASK mağdur ediyor

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerinin etkilediği iller arasında bulunan Malatya'da, evleri hasarlı gören vatandaşlar DASK mağduru oldu. DASK, imar affı sürecinde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen yapı kayıt belgesini 2020 Elazığ depreminde kabul ederken, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde kabul etmemesi vatandaşın tepkisine neden oldu. 

DASK mağdur ediyor

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin, büyük yıkıma uğrattığı iller arasında bulunan Malatya’da, konutları zarar gören vatandaşlar, zararlarının karşılanması için DASK’a başvuru yaptı ancak DASK’ın, mağduriyetleri gidermediği iddia edildi. Malatya’da, yaşanan yıkıcı depremlerin ardından günlerce hasar tespit çalışmaları devam etti. Hasar tespit çalışmalarının sonuçlanmasının ardından DASK sigortası yaptıran vatandaşalar, almaları gereken ödemelerini bir türlü alamadı. Vatandaşlar,2020 yılında Elazığ’da yaşanan depremden sonra ücret verildiği halde, 6 Şubatta meydana gelen depremden sonra ücretlerinin ödenmediğini söyledi.

DASK’tan çifte uygulama

Battalgazi ilçesi ordusu mahallesinde yaşayan bir vatandaş, evine daha önce DASK sigortası yaptığını, 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra evi ağır hasar aldığı için DASK’a tekrar müracaat ettiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Evim ağır hasarlı. Sigorta ücretini alabilmek için Dask'a talep oluşturdum. Talep sonrası benden eksik evrakları istediler. Yapı kayıt belgesi, nüfus bilgisini yükledim ve yaklaşık 3 aydır bekliyorum.  Bugün DASK’a başvuru yaptım, benden yapı kayıt belgesi olan yapılara ücret ödenmeyeceğini söylediler. Ben daha önce Elazığ depreminde, evime sigorta yaptırmıştım. O depremden sonra DASK’tan evim için ücret almıştım. Ancak yapı kayıt belgesi olan yapılara ücret ödemeyeceklerini söylediler. Bu konuda mağdurum. Tapu belgesi istiyorlar. Evlerimizin tapusu yok. Daha önce çevre ve şehircilik bakanlığının yapmış olduğu yapı kayıt belgesini almıştık ve ücretini de ödemiştik. Şimdi ise bize bunun olmayacağını söylüyorlar.  Önceki depremde ücret verdiler ancak şimdi vermiyorlar.”