Daha çok çalışılacak

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde seçilecek her belediye başkanının bir önceki başkandan daha fazla çalışması gerektiğini belirtti. Çakır, 'Bizde Malatya'mıza başkanlık yaptığımız süre zarfında daha fazla nasıl faydalı olabiliriz anlayışıyla çalıştık' dedi.

Daha çok çalışılacak

Milletvekili Çakır, gazetemizi ziyaretlerinde yaptığı açıklamada, AK Parti’nin belediyecilik anlayışının “Hakka hizmet halka hizmet” anlayışı olduğunu ve bu şiarla kendisinin de 9 yılı aşkın süre Malatya’ya hizmet ettiğini söyledi. Çakır belediye başkanlığı yaptığı görev süresince eğitim, sağlık, sosyal, kültürel, alt ve üst yapı dahil bir çok alanda onlarca projeyi hayata geçirdiklerini ve bölgedeki bir çok ili gezdiklerinde ‘Keşke de şunu da yapsaydım’ diyebileceği bir yatırımla karşılamadığını kaydetti. İşte AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:

İTTİFAK ÜLKENİN BEKASI İÇİN ÖNEMLİDİR

NETHABER: Sayın vekilim, Cumhur ittifakı kapsamında Malatya’da herhangi bir ilçe MHP’ye verilecek mi?

AHMET ÇAKIR: Cumhur ittifakına dair hem Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları oldu. İttifak ülkemizin siyasi birliği ve istikrarı için son derece önemlidir. İttifaka yerel bazda hatta aday bazında bakılmamalıdır. Açık konuşmak gerekirse kesinlikle bir pazarlık konusu olmadan Cumhur ittifakının ruhuna uygun bir şekilde adaylar belirlendi. 27 büyükşehirde MHP, AK Parti adayını destekleyecek. 3 büyükşehirde de AK Parti MHP'li adayları destekleyecek. Malatya’da büyükşehir için de cumhur ittifakına gidildi ve MHP, Parti’mizin adayını destekleyecek. Cumhurbaşkanımız ne karar verirse teşkilatlarımızda, bizlerde ona uyacağız.

TOPLUM TARAFINDAN ÇOK OLUMLU KARŞILANDI

NETHABER: Peki sayın vekilim, bu seçim kampanyasında ilk kez gürültü ve görüntü kirliliği olmayacak. Bu hususta neler söyleyecek siniz?

AHMET ÇAKIR: Henüz daha bizim kampanya belli olmadı. AK Parti bugüne kadar insana dokunan siyaset ve hizmetler yaptı, yapmaya da devam ediyor. Bu sene de Cumhurbaşkanımız açıkladı “gönül belediyeciliği” esas alınarak insan odaklı yaklaşımla kampanya sürdürülecek ve genel merkezimiz bununla ilgili nasıl bir çalışma yürüteceğini basın yoluyla açıklayacaktır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımızın kısa bir süre önce, “Gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini tamamen terk ediyoruz” talimatı olmuştu. Bu karar ve talimat toplum tarafından da çok olumlu karşılandı. Artık teknolojiyi herkes kullanıyor diyebiliriz.

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN FELSEFESİYLE HAREKET ETTİK

NETHABER: Sayın vekilim, Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil tüm AK Partili üst düzey isimler Malatya’ya geldiğinde Malatya’nın çok geliştiğinden bahsetmişlerdi. Peki, bu başarının altında yatan sebepler nelerdir?

AHMET ÇAKIR: Halka hizmet hakka hizmettir anlayışıyla çalıştık, ve insanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesi ile işlerimize samimi ve içten bir şekilde devam ettik. Allah’a hamd olsun ki sonuçta çok güzel işler çıktı tabi iki belediyecilik bir ekip işidir. Malatya’mız gerçekten her alanında gelişen sayılı illerden bir tanesidir. Kentsel ve hizmet bazında, sosyal ve kültürel açıdan bakıldığında bölgede dikkat çeken illerden biridir. Sanayi ve tarım anlamında gelişmeleri görüyorsunuz zaten. Haliyle bölgede bakıldığı zaman Malatya sağlıklı gelişen bir kent görünümündedir.

NETHABER: Sayın vekilim, AK Parti Malatya il teşkilatı sizce Ankara’da nasıl görülüyor?

AHMET ÇAKIR: Malatya’mız AK Parti’mize her seçimde tam destek vermiş ve Cumhurbaşkanımızın arkasında dimdik durmuştur. Teşkilatımızda bugüne kadar fesih yememiş, yapısıyla oturmuş ve çok başarılı bir teşkilattır. İlimizde başarılı bir AK Parti teşkilatı ve yapılanması var. Ankara’da teşkilatımız ve Malatya’mız çok başarılı görülmektedir.

TRAFİK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN BİRÇOK HİZMET YAPTIK

NETHABER: Sayın vekilim, ne olacak Malatya’nın trafik sorunu?

AHMET ÇAKIR: Bizim dönemimizde başlatılan projelerle trafik rahatladı. 2009'da ilk belediye başkanı seçildiğimde kentte 80-90 bin araç vardı şimdi 170 bini geçen araç var. Bu sorun sadece Malatya’ya özgü değil bunu da söylemem gerekir. Çünkü illerde yapılan kamuoyu araştırmalarında vatandaşa sizce kentinizin en önemli sorunu nedir? sorusuna karşılık verilen cevaplarda trafik ilk beşte yer almaktadır. Malatya'mızın merkezinde yaklaşık 650 bin nüfus var ve bizlerde ulaşım master planında nüfus artışını-araç yoğunluğunu ve hatta diğer etkenleri de göz önünde bulundurarak değerlendirmelerde bulunduk. Altgeçitler, yapılan kavşak düzenlemeleri, tek-çift yön çalışmaları, yol şeritlerini ve çıkan sonuçlara göre düzenlenmesi açılan kuzey-güney kuşak yolları ve yeni açılan bulvarlarla trafik yükünü azalttık diyebilirim. Şuanda 8 tane kavşak hazırlanmış altgeçit yapılarak Çöşnük’ten başlayarak Sivas yol kavşağına kadar. Trafik yoğunluğu var mı? Var. Ama nerede derseniz mesai saatlerinde kent merkezi dışında çok büyük sıkıntımız yok şehir merkezindeki ana merkez bölge Akpınar bölgemiz, Sıtmapınarı ile Kanalboyu arasında sıkılmış dar alanda bir yoğunluk var. Dediğim gibi şehir merkezinde Avrupa'daki şehirler gibi trafikteki araçların her bölgeye girmemesi lazım. Şunu da açık konuşayım ki, Malatya'da yapılan yatırımların tamamı çevre şehirlere örnek olabilecek yatırımlardır.

ÇEVRECİ BİRÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK

NETHABER: Sayın vekilim, sizce kısa bir zamanda Hacı Uğur Polat Başkanda çok iyi hizmetler yaptı mı?

AHMET ÇAKIR: Öncelikle şunu ifade edeyim ki, biz her projeyi önemsiyoruz hiçbir projeyi bir diğeriyle kıyaslamıyorum. Yani sosyal, sportif, altyapı, üstyapı ve kültürel anlamda yatırımlar olsun hepsi çok önemli yatırımlardır. Tabii AK Parti belediyeciliğinde de bir anlayış vardır: İnsan odaklı şehrin gelişmesi yaşanabilir, yeşil ve çevreci yatırımların oluşturulmasıdır. Çevre noktasında gerçekten örnek yatırımlarımızdan bir tanesi ulaşımda trambüs olup son derece çok çevreci çok önemli bir yatırımdır. Karbondioksit salınımı olmayan, taşıdığı yolcu sayısı ile de tasarruflu bir araçtır. Katı Atık Entegre tesisleri, GES dahil onlarca hayata geçirdiğimiz çevreci projemiz vardır. Ve sorunuza gelecek olursak kısa dönemde Hacı Uğur Polat Başkanımızda çok güzel işler yapmıştır.

DAHA FAZLA İŞ YAPACAĞINA İNANIYORUZ

NETHABER: Sayın vekilim, Battalgazi belediye başkanı Selahattin Gürkan partinizin büyükşehir adayı oldu. Neler söyleyeceksiniz?

AHMET ÇAKIR: Başta şunu ifade edeyim ki Selahattin Gürkan başkanımızda Malatya’yı bilen birisi ve belediyecilik tecrübesi var. Selahattin Gürkan başkanımızın da bizden daha fazla iş yapacağına inanıyoruz. Bir sonraki gelecek her başkanımız bir önceki daha fazla daha fazla çalışmak zorundadır. Bizlerde Hüseyin Cemal Akın başkanımızdan aldığımız hizmeti daha fazla nasıl yapabiliriz anlayışıyla çalıştık.

NETHABER: Sayın vekilim, Millet Bahçesinin yapımına bu yıl başlanır mı?

AHMET ÇAKIR: Evet, bu yıl başlanır diye tahmin ediyorum.

KIŞLALAR ÖNEMLİ REZERV ALANLARIDIR

NETHABER: Sayın vekilim, hem Çakmak Kışlasının hem de Altay Kışlasının durumu ne olacak?

AHMET ÇAKIR: Çakmak Kışlası da, Altay Kışlası da Malatya’nın şehir anlamında önünü daha da açacak 2 tane rezerv alandır. Yani birincisi çevre yolu altında kentsel dönüşümle yenilebilecek yoğunluk getirmeden çok sağlıklı bir kent planlamasının yapılmasına fırsatını veriyor. Altay Kışlası da şehrin farklı bölgelerinde dağınık bir şekilde sanayi bölgelerine veya yeri olmayan sanayi içerisinde sıkışmış bazı sektörlerin önünün açılmasına imkan oluşturması için önemlidir. Daha açık konuşmak gerekirse bir mermercilerin yerinin olmaması, ağaç kerestecilerinin, mobilyacıların kendine özgü yerlerinin olmaması bunun gibi onlarca iş kolu var ve kışlanın sahası bunlar için de büyük bir fırsattır. Bunlarla ilgili bizim 5-6 yıldır süren çalışmalarımız var ve biz şimdi milletvekili olarak tüm arkadaşlarımızla yakinen takipçisi oluyoruz. Projelerini Selahattin Başkanımız yapacak ve bizlerde milletvekilleri olarak kendilerine gerekli desteği sağlayacağız.

YEREL SEÇİMLER BÖLGE İÇİNDE ÖNEMLİDİR

NETHABER: Sayın vekilim, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerine dönük neler söyleyecek siniz?

AHMET ÇAKIR: Yerel seçimler hem seçim bölgeleri açısından hem Türkiye hem de dünya açısından ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Bir ilin yerel yönetimlerde kalkınması için yerel seçimlerin önemi ve mahiyeti büyük fakat biz seçimlere sadece yerel seçimdir diye bakmıyoruz. Dolayısıyla yerelden çok daha öte Türkiye'nin hem uluslararası gelişmişlik düzeyinin korunması, hem ekonomik büyümeyi yakalayıp devam ettirilmesi, hem de huzur ve istikrar devam etmesi için, terörle mücadele için Suriye'deki operasyonlar, Kuzey Irak'taki operasyonlarını da içine alacak boyutta yerel seçimlere bakmak gerekiyor.

NOTLAR:

-Röportaj sonrasında AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Ahmet Çakır kendisinin sorumlu olduğu bölgedeki illere dair fikirlerini paylaştı.

- Çakır, AK Parti'nin belediyecilik anlayışı ile kimsenin yarışamayacağını belirterek, “Bizim nazarımızda belediyecilik sadece millete hizmetkarlıktır, şehre olan aşktır” dedi.

- Çakır, manifesto “2023, 2053, 2071'in şehirlerini ve bu şehirlerin yönetimini yaşabilirliğini yönetimini kültür, sanat, spor, eğitim, sağlık yani geleceğin şehirlerinde insan kendi varlığını anlamını ruhsallığını kültürünü kimliğini koruyarak bu şehirlerde nasıl yaşayacağını bir bildirge olarak paylaşımdır” dedi.

- Çakır, 19 Şubat'tan sonra tüm kampanya verilerinin internete yükleneceğini söyledi.

-Çakır, AK Parti’nin adaylarının belli olduğunu, etik gereği kendilerinin isim belirtmelerinin uygun olmayacağını söyledi.

-Çakır, Ankara’da bakanlık düzeyinde tüm kenttin projelerini, yatırımlarını birebir takip ettiğini sözlerine ekledi. Röportaj-Foto: Hanifi Evren-Nevzat Kanar-Abuzer Adak