Çuval darası artık 100 gr

Malatya Ticaret Borsası, aldığı kararla kayısı satışlarında çuval başına uygulanan 200 gram dara ağırlığını 100 grama düşürdü.

Çuval darası artık 100 gr

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, “Naylon çuvalda 200 gr çuval darası uygulanıyor. Çuval darasındaki kesintinin mevcutta olması gerekenin üstünde olduğunu tespit ettik. 200 gr çuval darasını yeniden güncelleyerek 100 gr olarak düşürülmesi kararı aldık” dedi. MTB toplantı salonunda, ticari örf adet ve teamül kararları ilgili basın toplantısı düzenleyen Özcan, “Borsa yönetimi olarak, göreve geldiğimizi andan itibaren, eksik kalan yapılması gereken konularla ilgili kısa, orta ve uzun vadede ki planlamalarımız vardı. Özellikle müstahsil ve çiftçiyi ilgilendiren uzun zamandır da uygulamada olan bir örf adet yönetmeliğimizde mevcut olan bir uygulamayı değiştirme kararı almıştık. Ticaret Bakanlığı’na onaylanmak üzere göndermiştik. Bakanlığı’mız almış olduğumuz kararın uygulanmasında herhangi bir mahsur yoktur diye bize resmi bir yazı gönderdi. Burada almış olduğumuz karar Müstahsil ve çiftçimizin uzun zamandır ticaretçimizin, tedarikçi ve ihracatçının ürünü çiftçiden satın aldıktan sonra naklini gerçekleştirmek için yaptığı işlemde bir çuvallama yöntemi ile ürünü şehre naklediyordu. Bu çuvallama yöntemi sonucunda bir çuval darası ortaya çıkıyordu. Naylon çuvalda 200 gr çuval darası adı altında bir kesinti uygulanıyordu. Burada bizim de yapmış olduğumuz incelemelerde çuval darasındaki kesintinin mevcutta olması gerekenin üstünde olduğunu tespitini gerçekleştirdik. Burada uygulamada olan 200 gr çuval darası yöntemini uygulamada yeniden güncelleme de yaparak meclis kararı ile de 100 gr olarak düşürülmesi kararı aldık” diye konuştu.

Ortada bir hak kaybı vardı

Uygulamanın Malatya Ticaret Borsasında işlem gören ve borsa bünyesinde olan herkesi kapsayacağını belirten Özcan, “Uygulamada da herkesin yapması için gerekli resmi bütün alt yapılarını da gerçekleştirdikten sonra 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren çiftçinin ve müstahsilin ürünün satışını gerçekleştirdikten sonra satıcıda uygulanacak olan dara 200 gramdan 100 grama düşürülmüştür. Bununla ilgili Ticaret Borsa’larının örf adet yönetmeliğinde de bir uygulama gerçekleştirmek gerekiyordu, bunu da almış olduğumuz kararla basın yoluyla özellikle gerek görsel, gerekse yazılı medyanın müstahsil ve çiftçimize bu uygulamamızın ulaşması gerektiğini düşünüyoruz ve bunun mutlaka acil bir şekilde çiftçimize de ulaşmasını sağlamış olacağız. Konuyla ilgili tarafları da bilgilendirdik. Ziraat Odaları Başkanları ile de bu konuyu görüştük. Bu kararı da uygulamaya koyacağız. Totalde 100 gr basit görülebilir ama 100 bin tonluk bir ürünün Müstahsilden biz pazara naklini gerçekleştiriyoruz. Burada 100 bin tonun toplamına baktığınız zaman darada 400 tona tekabül ediyor. Tabi 400 ton da çok ciddi bir rakam. Bu kararı alıp uygulamada tüccarımızın ve ihracatçımızın birlikte almış olduğu bir karardır. Bu uygulamayı aslında onlar bizden talep ettiler. Çünkü ortada bir hak kaybı vardı. Yani Müstahsil ve çiftçinin uğramış olduğu bir hak kaybı vardı, bunu da uzun zamandır dile getirilmiyordu ama ihracatçımız ve tüccarımız bu hak kaybının ortadan kaldırılmasını bizden talep ettiler” ifadelerinde bulundu.