Cumhur ittifakını destekliyoruz
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nı desteklediklerini açıkladı.
Doğan, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın kan gölü haline geldiğini hatırlatarak, bölge ülkelerine oynanan oyunların Türkiye üzerinde de oynanmak istediğini, ancak Türk insanının birlik ve beraberlik içerisinde bu tür yaklaşımları bertaraf edecek güçte olduğunu söyledi. Başkan Doğan gazetemizin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
NETHABER: Malatya’yı nasıl değerlendirirsiniz?
YAŞAR DOĞAN: Daha önce açıkladığımız gibi Cumhur İttifakına desteğimiz sürecek. Bunu başta belirtelim. Malatya huzurlu bir şekilde güzel kadim bir şehir ve iyi bir kavşakta yer alıyor. Dolayısıyla bu kavşak bu yol dizaynına baktığınız zaman da Malatya üreten bir şehir. Başkanlar çıkartmış cumhurbaşkanları çıkartmış önemli bir şehir, önemli bir yerde. Dolayısıyla Malatya'da şuan ki mevcut bulunduğu durumun daha üzerinde olması gerektiğine de inanıyoruz. Çünkü uzun süre içerisinde gelişmeyi sağlaması bu kavşakta daha da büyük işler yapılması gerekir diye düşünüyorum. Gelişmesi biraz daha yavaş olmuş diyorum.
SIÇRAMAMIZA MÜSAADE ETMEDİLER
NETHABER: Türkiye üzerine oynanan bir takım oyunlar var bu konuda sizler neler düşünüyorsunuz?
YAŞAR DOĞAN: Türkiye üzerinde oynanan oyunlar aslında bu bugünün meselesi değil. Uzun soluklu bir durum. Türkiye üzerinde bu oyunlar Türkiye ve Türkiye öncesinde Osmanlıya baktığımız zaman uzun yıllardır bu oyunlar oynandı. Oynanmaya da devam edecek diye düşünüyorum. Bu oyunların artık Bu yüzyılda oyuncuları ve sistemleri değişti. Son zamanlardaki yapılan hareketlere bakarsak eğer Türkiye bir seçim startına girdi. Bu seçim sathına girmesiyle beraber dünyada ve uluslararası derecelendirme kuruluşları programlarını erkene aldı. Raporlarını erken sunmaya başladı. Hata görüyorsunuz döviz ile alakalı ekonomik yapılanmalar ile alakalı çeşitli yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Bu yeni oyunculara ve yeni oyunlara baktığımız zamanda çeşitli enstrümanlarla artık Türkiye ile alakalı son zamanlardaki unsurları görebiliyoruz. Ne zaman Türkiye bir yukarı doğru çıkmaya başlasın, bir pik yapmaya başlarsa bakıyorsunuz Adnan Menderes'ten rahmetli Turgut Özal’a, şimdi de Reis-i Cumhurumuzun uygulamaya koymaya çalıştığı başkanlık sistemi ile beraber oluşturduğu yapı da, bulunduğu yeri de kendi belirleyen, kendi göbeğini kesen, üreten bir Türkiye dediğinde başladığında, görüyorsunuz çeşitli oyunlar oynanıyor. Bunun en stratejik olan kısmı da ekonomik olan kısmıdır. Ekonomik oyunlarda kastımız birçok şeyi yapmaya çalıştılar yapamadılar, başarılı olamadılar. Şuanda oyunlarını ekonomi üzerinde oynamaya çalışıyorlar. İşte dalgalanan döviz kurları var.
NETHABER: Açıkça sorayım Türkiye’de ekonomik kriz var mı?
YAŞAR DOĞAN: Bu 24 Haziran'a kadar derecelendirme ve büyüme notlarımız, bakıyorsunuz buradaki bu kurulların ne kadar siyasi ve ideolojik yaklaştığını görüyorsunuz. Bu hoş bir durum değil. Yunanistan burnumuzun dibinde. Kaç defa gittik geldik. İşsizlik had safhada. Halk ayaklanmış. Sokakta büyüme sıfır. Onlara verdikleri nota bakın. Türkiye de görüyorsunuz şahlanmış büyüme noktası 7’ye gelmiş içeride enflasyon belli bir rakama gelmiş ihracat artmış buraya geliyorsun not düşünüyorsunuz. Bu tamamen ciddi bir şekilde bir algı ve oyun.
24 HAZİRAN’A KADAR BİZİ TOKATLAYACAKLAR
NETHABER: Bu seçimden sonra duracak mı devam edecek mi oyunlardan seçim sabote mi edilmek mi isteniyor?
YAŞAR DOĞAN: Seçimden sonra bu tarz faaliyetlerin devam edip edemeyeceğini bilemiyoruz. Fakat iş dünyası içerisinde arkadaşlarımıza dedik ki 24 Haziran'a kadar ekonomik olarak bizi tokatlayacaklar. Fakat biz ayakta durmaya çalışacağız. 24 Haziran’dan sonra çeşitli Hükümetin ve yeni oluşacak yapının birtakım yaptırımları var. Şuan seçim sonuçları ve anketleri olumlu görünüyor. Burada Cumhur ittifakı üzerinde olumlu yönde oranlar yukarıda. Eğer seçimden sonra Cumhur ittifakı ile beraber başlayacak yeni bir olmuşum bu ekonomiyi alıp uçuracaktır. Yukarı çıkaracaktır. Çünkü çok ciddi politikalar var burada. Manifestoya baktığımız zaman eylem planları çok önemli. Bunları özellikle savunma sanayide yapılacak hareketler ciddi bir yol kat ettirecek bize. Gelen teşviklere baktığınız zaman özel nokta atışlı teşvikler yapıldı. Üretecek dışarıdan satın aldığımız ürünü Türkiye'de üreteceğimiz ve Türkiye'de iç ve dış piyasaya satabileceğimiz teşvik programları görüyoruz. Bu sanıyorum 27 firmaya hazırlandı. Dolayısıyla buda Türkiye'nin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde şahlanma vesile olacak. O yüzdende programda şahlanan Türkiye konuşuluyor.
PETROLE BAĞIMLILIK AZALACAK
NETHABER: Peki Başkanım şahlanacak projeler içerisinde neler var?
YAŞAR DOĞAN: Savunma sanayi gördüğünüz ciddi şekilde büyük bir kalemdir. Daha sonra enerjiye bakıyorsunuz. Dünya enerji piyasasında koridorlar değişiyor. Bizde burada olabilmemiz için görüyorsunuz güneş enerjisi, elektrik enerjisi ile alakalı Türkiye'de devasa yatırımlar yapıldı. 5 tane büyük projelerden iki tanesi Türkiye'de baktığınız zaman o zaman petrolle bağımlılığınız azalacak. Petrol bağımlılığı her geçen gün farklı bir yere geliyor. Dolayısıyla içeride enerji ile alakalı gücünüzü artırdıkça üretim bandında ciddi bir şekilde yer alacaksınız. Üçüncüsü genel sanayi alanında çok güzel programlar ve teşvikler hazırlandı. Bu sanayi alanındaki kastımız mesela otomotiv sanayi yapacağız diyoruz. Türkiye'de ilk beşe giren firmalara bakıyorsunuz Otomotiv firmaları. Bugün Türkiye'deki ilk beş büyük firma açıklandı. Otomotiv sektörün Türkiye'de çok ciddi bir pazar. Şimdi biz diyoruz ki milli bir otomotiv üretimi ve kendi iç dinamiklerimiz ve Türkiye'de tüketildiğini düşünün, bunun elektrikli bir araç olarak yapıldığını düşünürseniz bakın ciddi bir katma değer ve cari açıkta yurt dışında ithal ettiğimiz rakamlarda bir etken oluşturacak.
PETROLÜN YERİNİ ELEKTRİK ALACAK
NETHABER: Başkanım, siz petrolün yerini elektrik mi alacak diyorsunuz?
YAŞAR DOĞAN: Bugün Dünya’da bir stres var sadece Türkiye'de değil dünyanın genelinde bir stres var ve Dünya’nın genelinde dengeler değişiyor. Rusya'ya bakıyorsunuz Amerika'ya bakıyorsunuz, dün nükleer ile alakalı anlaştılar bugün kalktılar yok vazgeçtik diyorlar. Bu neden kaynaklanıyor çünkü ciddi bir enerji politikası ve enerji koridoru var. Dolayısıyla bu enerji koridoru içerisinde dünya dengelerindeki değişimde petrol rezervlerindeki hem azalma ve hem de petrole ihtiyaç kalmayacağı ile alakalı. Niye 2060 denilen petrol rezervleri ile alakalı artık 2030'da 2025’lerde deniliyor. Çünkü teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor diyor ki 2025-2030’larda elektrikli araba yerden şarjlı, güneşten enerjili sistemler geliyor. O zaman siz bu petrolü ne yapacaksınız. Biran önce satmanız lazım. Şuanda baktığımız zaman şu önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde bu petrolü biran önce satmak istiyorsanız eğer dünyada bir stres var.
DAHA AKSİYONEL OLMALIYIZ
NETHABER: Başkanım, Dünya üzerindeki mevcut ortamda yer alabilmek için ne yapılmalı?
YAŞAR DOĞAN: Bununla ilgili baktığımız zamanda bizim başta içerde aksiyonel olmamız gerekmektedir. Bu aksiyon yani yeni gelişen teknolojiler içerisinde, uzay mekiğinden tutun Türk Telekom ile alakalı söyleniyor, içeride değişik uydular, füzeler ile alakalı ve silah sektöründe kendi bağımsızlığımızı koyduğunuz zamanda etrafınızdakilerle de biraz daha fazla gücümüzü ortaya koymuş olacaksınız. Öncelikle birlik ve beraberliği tahsis etmek lazım. Memleketin şurada sivrileşen dillerin biran önce toparlanması birlik ve beraberlik içerisinde kalkınmaya, dünyada değişen bu dengeleri hep beraber görmemiz lazım. Kısır çekişmelerden kurtulmamız lazım diyorum. Biz TÜMSİAD olarak ısrarla bunu söylüyoruz. Bu kısır çekişmelerden kurtulalım. Bakın dünya başka bir yere gidiyor. Biz hala birbirimizle çekişmeye gidiyoruz. Biran önce olumlu makul yerde buluşup müştereklerde buluşup bu memleketin kalkınması için çaba sarf etmemiz lazım. Bakıyorsunuz Kore 30-40 yılda nereden nereye geldi? Buradan Malezya Endonezya’ya bakıyorsunuz nerelerdeler? Türkiye bunlardan kat ve kat yüksek kadim bir medeniyeti olan ve devletçi olan ciddi bir devlet tecrübesi medeniyeti olan bir topluluğuz. Bize ne yaptılarsa bilmiyorum yani insanlar birbirlerine hem sivri dillerle konuşuyor. “Biz komşusu açken tok yatan bizden değildir” dediğimiz bu kadim medeniyete her zaman birleştiren unsurları bir şekilde bir arada tutan yapımız vardı. Ama son zamanlarda herkes birbirleriyle bir kısır çekişmelerden dolayı iyi yerlere gitmiyor. İş dünyası ekonomi ve bu alan içerisinde düzelmesi ile alakalı yatırımların yapılması ile alakalı çok çalışacağımız işler var aslında. Öncelikle birlik ve beraberliği tesis etmek lazım. Ondan sonra otururuz beraber, liseden sonra ara eleman yetiştirilmesi için sanat okulları mı yapılacak? Sanat enstitüleri mi yapılacak, üniversitede iş meslek okulları mı yapılacak? Bunları oturur konuşuruz hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi lazım. Fakat buna bir türlü önümüzdeki kısır çekişmelerden fırsat bulamıyoruz. Kaç tane seçim atlattık biliyorsunuz. Bir türlü kurtaramadık. İnşallah bu tahsis tesis yapılır biran önce refaha, feraha kavuşuruz.