Çözüm olacak mı?

Emlak fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen ve 13 Eylül'de açıklanacak olan sosyal konut projesiyle ilgili konuşan vatandaşlar, kira fiyatlarından dert yanarken sosyal konut projelerinin soruna çözüm olup olmayacağı konusunda endişeli. Vatandaş, tek ümidi TOKİ'nin yapacağı evlerin düşük taksitli olmasında.

Çözüm olacak mı?

Türkiye'nin bütün illerinde başlayacak Sosyal Konut (Ucuza konut) projesinde gözler 13 Eylül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında çevrildi. Gençlere, emeklilere, şehit yakınlarına, gazilere, engellilere özel kontenjan ayrılacak projede, vatandaşlara kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olma imkanı verecek konutlar, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilecek. Vatandaşa uygun koşullarda ev sahibi olma imkanı veren proje için 150 bin konut inşa edilmesi planlanıyor.

Fahiş fiyat artışları vatandaşı mağdur ediyor

Salgın süreciyle başlayan hayat pahalılığı ve özellikle son bir yıl içerisinde emlak başta olmak üzere tüm alanlarda yaşanan fahiş fiyat artışları vatandaşı ciddi anlamda mağdur ediyor. Kira fiyatlarının neredeyse asgari ücret seviyesine geldiği Malatya’da eski kiracı olanlar bir şekilde zor da olsa idare etmeye çalışsa da birçok ev sahibinin çeşitli bahanelerle kiracılarını çıkartıp daha yüksek fiyata evlerini kiraya vermesi yeni kiracıları da eski kiracıları da mağdur ediyor. Yıllardır çalışıp birikim yaparak bir ev sahibi olma hayali olanlar ise en ucuzu bir milyon lira olan eski evleri dahi artık alacak durumda değil. Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte artan konut maliyetleri, kiralar ve sosyal konut projelerinin yapılacağına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını gazetemize değerlendiren vatandaşlar, kira fiyatlarından dert yanarken sosyal konut projelerinin de ihtiyacı karşılayamayacağını, dolayısıyla sorunu da çözemeyeceğini ifade ediyor.

Fiyat artışlarını sorgulayan, denetleyen yok

Fiyatların çok yüksek olduğunu belirten vatandaşlar, “Daha önce kiralar uygundu olduğunu ancak son 2 sene içerisinde bayağı artış yaşandı. Kira fiyatları çok yükseldi. Kiraların artması tamamen ev sahiplerinin vicdanıyla alakalı bir durum. Şu anda kiralar 3-5 bin arasında. İşi gücü olanlar ödeyebiliyor ama düşük fiyata çalışanlar ödeyemiyor. Hükümetin buna bir çözüm getirmesi gerekir. Fiyat artışlarını sorgulayan, denetleyen yok. Memurlar nerede? Yok. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı, dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesi için yapmayı planladıkları TOKİ projelerini eğer hakkıyla yapılabilirse güzel olur. Eğer TOKİ'ler düşük taksitli olursa çok güzel olur. Umudumuz da odur. Başvurumuzu yapacağız” diye konuştular.