'Covıd 19 tanısı yanlış konuldu'

TV5'te yayınlanan 'Ters Açı' programına katılan Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Orhan Kara, Covıd 19 hastalığında tanının yanlış konulduğu için ülke olarak zor günlerin yaşandığını ileri sürdü. Dr. Kara, 'Bu hastalık tek tip hastalık değil. Yanlış tedaviyle bizi uğraştırdılar, bizi çıkmaz sokaklara koydular ve yordular. Vatandaşları doğru tedaviyle bu kadar korku ortamı oluşmadan, aşıya gerek kalmadan bu süreç bitirile bilinirdi. 60 bin insanımızı kaybetmişiz, tedavide başarılı olmuşuz diyebilir miyiz? Hiç kimse başarılı olduk diyemez' dedi.

'Covıd 19 tanısı yanlış konuldu'

Başarılı olamadık

Gerçek Covid-19 kitabıyla koronavirüs salgınına bambaşka bir bakış açısı geliştiren Dr. Orhan Kara TV5'te yayınlanan, ‘Ters Açı’ programının konuğu oldu. Salgın sürecinin başından beri Dünya Sağlık Örgütü'ne teslim olunmuş olmasının salgının seyrini ne kadar olumsuz bir şekilde etkilemiş olduğunu kamuoyuna televizyon vasıtasıyla duyuran Kara, hastalığın çok sayıda klinik yansımasının olmasına rağmen tek tip tedavi uygulanmasından hastalar üzerindeki etkilerini anlattı. Kitabında da anlattığı birçok konuya televizyon programında da değinen Orhan Kara, "Aşı ve PCR testi elinden alındığında hiçbir şey konuşamayacak bir kitle var" dedi. Dr. Kara, programın devamında hastalıkla ilgili önemli faktörlere izleyicinin dikkatini çekti.

Başarılı bir tedavi uygulayamadık

Covid-19 salgını ile ilgili yaptığı araştırmaların ne bağlı olduğu kurum ne de medya tarafından ilgi görmeyişi üzerine çalıştığı hastaneden istifa eden Orhan Kara, deneyimlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için Gerçek covid-19 adlı bir kitap yayınlamıştı. Kara, hâlâ çeşitli mecralarda bu salgının yönetimindeki hatalara dikkat çekmeye çalışıyor. Covid süreci için, 'Şuanda biz çıkmazdayız' diyen Kara, "İnsanlar rahatsız, hekimler mutsuz, binlerce mesleklerinden soğumuş doktor var. Yanlış tedaviyle bizi uğraştırdılar, bizi çıkmaz sokaklara koydular ve yordular. Şuanda hiç kimse pandemide başarılı bir tedavi uyguladık diyemez. 4 milyon insanın öldüğü bizim ülkemiz için bu rakam 60 bin olarak belirtiliyor. 60 bin insanımızı kaybetmişiz, tedavide başarılı olmuşuz diyebilir miyiz?  Hiç kimse diyemez" diye konuştu.

Tedavide tanı yanlış konuldu

Tedavi sürecinde tanının yanlış konulduğunu iddia eden Kara, "Covid hastalığında tanı yanlış konulduğu için biz bugünlere geldik. Aramnez alınmadı, hastalık incelenmedi, Dünya Sağlık Örgütü'nün gönderdiği kılavuz eşliğinde bize tedaviler tavsiye edildi. Hastayı görmeden gönderilen tedavi algoritması. Dolayısıyla tedavi algoritmasındaki yanlışlar bizi bugünlere getirdi. DSÖ hastalığı tanımadan tedavi gönderdi. İnceledim hastalığı iyi tedavi etmeniz için patogenzi ortaya koymanız gerekiyor. Hastalığı ortaya koymadan tedavi edemezsiniz. Bunu inceledim ve ortaya tedavideki yanlışlar ortaya çıktı. Dünya şuanda yanlış bir patogenezin peşinde adeta Don Kişot gibi yel değirmenleriyle savaşıyor. Yanlış nerde? Hastalık yanlış tarif edilmiştir. Vatandaşlar doğru tedaviyle bu kadar korku ortamı oluşmadan, aşıya gerek kalmadan bu süreç bitirilebilirdi. Sesim duyulmadı.  Bu hastalık tek tip hastalık değil" açıklamasında bulundu.