Çöşnük Fayı'nda deprem riski sürüyor mu?

Prof. Dr. Mehmet Önal, Önal, Çöşnük Fayının Malatya merkezine kadar kırıldığını ancak Kale yakınına kadar 30 kilometrelik bir alanın kırılmadığını ve bu alanda 6 büyüklüğünde deprem yaşanabileceğini dikkat çekti.

Çöşnük Fayı'nda deprem riski sürüyor mu?

Kentte yaşanan depremlerle ilgili ERTV’de Fatih Avcı’nın sunduğu Gün Sonu programına bağlanan Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya Çöşnük Fayı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çöşnük Fayında yaşanacak bir depremin çok sayıda yapıda hasara yol açacağını belirten, Önal, uç kısımlarında hareketlilik olduğunu belirtti. Önal, 6 Şubat depremlerindeki sismik aktivite kent merkezine kadar ulaştığını ve Çöşnük Fayının Malatya merkezine kadar kırıldığını ancak Kale yakınına kadar 30 kilometrelik bir alanın kırılmadığına dikkat çekerek, kırılmayan alanda 5.5 en fazla 6 büyüklüğüne kadar deprem oluşturabileceğini ifade etti.

Çöşnük Fayı aktif bir fay

Çöşnük Fayı’nın aktif bir fay olduğuna değinen Önal, “Eğer Doğu Anadolu Fayında(DAF) bir deprem olursa Çöşnük Fayını tetikler, çok sayıda yapılaşmanın altından geçen bu fay büyük hasarlara neden olabilir. Biz bunu 2009 yılında yayınladık.  Sismolog sismik aktivite haritası yayınladı. Deniliyor ki 6 Şubat 2023 depreminde sismik aktivite Malatya’nın merkezine kadar ulaştı. Bu şu demek Çöşnük Fayı Malatya’nın merkezine kadar kırıldı. Kale yakınına kadar 30 kilometrelik bir alanımız daha var Çöşnük Fayının. Şuanda uç kısmı biraz hareketli. Oradaki kırılmayan kısım 5-5,5 en fazla 6 büyüklüğüne kadar deprem oluşturabilir” dedi. 

Depremlerde kırılan uçlar birleşmedi

Önal, Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi ile Malatya’nın Pütürge ilçesinde bulunan Tekederesi arasında 30 kilometrelik fayın kırılmadığını ve bu fayda 6 büyüklüğünde deprem yaşanabileceğini söyledi. Önal, 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen depremden sonra Malatya’da kırılan fayları incelediklerini aktararak “2020 Sivrice depreminde kırılan 85 kilometrelik alanı çalıştım. Pütürge’nin Şiro Çayının Tekederesi’ne kadar izledik fayın kırılmasını. Ancak Tekederesi’nden sonra kırılmayı göremedik.  Çelikhan civarında TÜBİTAK projesinde çalışmıştım. Doğu Anadolu Fayının o bölgesinde de detaylı çalışmıştım. O bölgede daha önce de belirtmiştim. Çelikhan ve Tekedere arasında yaklaşık 30 kilometrelik kırılmayan bölge var. Bunu defalarca dile getirdim. Bir ay önce de Amerikalı sismolog orada çalışma yaptı. Çelikhan Tekedere arasında kırılmayan bölgede. Şunları söyledi: ‘Bu bölgenin altında kuvarsın denen kayaçlar var. Bu kuvarsınlar kırılmayı engelledi’ diyor. Onun için 2020 yılı Sivrice depreminin kırılan fayıyla 6 Şubat 2023 Maraş depreminin kırılan uçları birleşmedi diyor” ifadelerine yer verdi. 

6 civarında deprem bekliyorum

Çelikhan -Tekederesi arasında sismik bir boşluk olduğunu belirten Önal, “Bu bölgede 6 civarında deprem bekliyorum. Yaşanan depremlerin Ulu köydeki deprem daha çok Sivrice depreminin artışı gibi görünüyor. Daha güneydeki deprem ise miras depreminin artçısı gibi görünüyor. Ancak orada kırılmayan parçayı düşünecek olursak, kırılmayan parçanın öncüsü gibi görünüyor Onun için orada çok yoğun sismik aktivite var. Genel bir değerlendirme yapacak olursak son iki deprem önceki depremlerin artçısı gibi ama orada da büyük bir deprem olursa, bu öncü deprem olarak yorumlanabilir. Bu yüzden biraz daha sismik aktiviteyi görmemiz lazım kesin söylememiz için” şeklinde konuştu.