Çırak bulamıyoruz
Malatya Bakırcılar Çarşısı'nda 47 yıldır kalaycılık yapan Ramazan Demirhan Kadıoğlu, unutulmaya yüz tutan mesleğe çekiç darbeleriyle bakıra her geçen gün hayat veriyor. 13 yaşında tanıştığı bakırcılık mesleğini ise her gecen gün yeniden büyük bir hevesle yapmaya devam eden Kadıoğlu, bakırcılık mesleğini sürdürecek çırak bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Bakırcılık sanatına olan ilgi her gecen gün azalırken, mesleği yapacak çırak bulmak artık eskisi kadar kolay değil. 13 yaşında başladığı kalaycılık mesleğini 47 yıldır Malatya Bakırcılar Çarşısı'nda sürdüren Ramazan Demirhan Kadıoğlu, zor şartlarda çalıştıkları, çırak bulmakta zorlandıkları için mesleğin gittikçe bitme noktasına geldiğini belirtti. Küçük yaşlardan beri mesleğine bağlı olan Bakır Ustası Ramazan Demirhan Kadıoğlu, geçmiş yıllarda bakırcılık mesleğinin tek bir kalem olduğunu ifade ederek, “Alüminyum, krom, cam hiç bir şey yoktu sadece tek bir kalem bakır vardı. O zaman yetiştiremiyorduk şimdi de 50 tane kalem olmuş. Ondan dolayı mesleğimiz hep geriye doğru gidiyor. Günümüzde yetişmek isteyen çırakta yoktur. Çırak artık yetişmiyor. Bakırcılar çarşısında yetmişli yıllardan beri buradayım" dedi.
Bakır altınla yarışır hale geldi
Bakır fiyatlarının geçmiş dönemlere göre her geçen gün arttığını belirten, Kadıoğlu, "Bakır fiyatları çok arttı. Bakır altınla yarışır hale geldi. Ham bakır fiyatları 250 TL'den başlıyor, 350 TL'ye kadar çıkıyor. Bakır çok pahalandı. Bakır tencerenin kg 250-300 TL, kazan 200 TL, tava 350TL'den satılıyor. İnternet üzerinden de satış yapıyoruz. Vatandaşların gelip bizzat alabiliyor. Bakır yapımını ise, el ile çekiçle vurularak, el kuvvetiyle vuruyoruz. Bakırdan tava, tencere, kazan yapıyorum. Ömrüm yettiğince bu mesleği yapmaya devam edeceğim. Sadece bakır alanında değil, demircilikte de diğer tüm mesleklerde çırak bulmakta zorlanıyoruz. Okullar kapandığı zaman üç aylık yaz tatilinde öğrenciler harçlıklarını çıkarmak için geliyorlar sonrasında kısa dönemli de olsa sadece harçlıklarını çıkarıyorlar bu mesleğe gönlünü veren çok az kişi var. Gençlerimizin mutlaka bir meslek sahibi olmasını, okumasını tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.
Yetiştirmek için çırak bulamıyoruz
Her işte olduğu gibi bakır işinin de zorluklarının olduğunu söyleyen Kadıoğlu, "Zorlandığın zaman işi bırakmayıp, öğrenmeye devam edersen mesleğini öğrenirsin. Her işte öğrenmek istiyorsan azmetmek gerekli. Mesleğe yetiştirmek için çırak bulunmasını çok istiyoruz. Ben üstada oldum, kalfa da oldum. Ben işimden memnunum" diye konuştu.