Çiftçiyi borçtan kurtarın

Çiftçinin sorun ve sıkıntılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, Ülkemizde çiftçilerin faydalanabileceği aynı zamanda uzun vadede ayakları yere basan iyi bir tarım politikamız olması gerektiğini söyledi. Aslantürk, Çiftçilerimizi borç batağından kurtarıp üretime yönlenmesi için ivedilikle var olan borçlarını 5 yıl faizsiz yapılandırılması gerekli ki çiftçi mazot, gübre ve tohum alabilsin' dedi.

Çiftçiyi borçtan kurtarın

Malatya İl Koordinasyon Üyesi Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, Tarım Bakanlığı'nın, 21 ilde hububat ve bakliyat tohumunun % 75 hibeli olarak dağıtılacağını ve bu üretimin kullanılmayan hazine arazilerinde yapılmasının planlanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Malatya neden destekleme kapsamına alınmadı

Koronavirüs salgınıyla birlikte tarım sektörünün  öneminin hatırlandığını söyleyerek, "Tarım kademesinde hem bir çiftçi olarak hem de çiftçi temsilcisi olarak yöremiz ve ülkemizde nedenli sıkıntılı olduğunu çok iyi bilmekteyim. Bu işleyişin eksikliğini dile getirip çözüm aramak bizlerin görevi diye düşünüyorum. Şöyle ki ülkede gıda da sıkıntı yaşanmaması için dışa bağımlı olmayalım diye çiftçiyi üretime yönlendirip gıda üretimimizi bize yetecek hale getirelim diye alınan tedbirler içerisinde Sayın Tarım Bakanımız 21 ilde hububat ve bakliyat tohumunun %75 hibeli olarak dağıtılacağını açıkladı ve bu üretimin kullanılmayan hazine arazilerinde yapılmasının planlandığını söyledi. Çok  güzel yaptı yalnız bu projenin hesaplamasında gündeme gelmesinde uygulama sefasında bizlerinde aklına birkaç sorunun takılmasına sebep olmuştur nedir bu sorunlar. Madem ülkemizde üretimimiz bize yetmiyordu yıllardır bu tür tedbirler neden alınmadı. Alınan bu tür tedbirler kalıcımı olacak yoksa 3-5 ay sonra rakamı kalkacak. İlimizde Arguvan, Yazıhan, Arapkir ve Hekimhan'da hububat ve bakliyat tarımına uygun tahmini 300 bin dönüm arazi varken Malatya ilimiz hangi sebeplerden dolayı bu destekleme kapsamına alınmamıştır. Bu mevsimde % 75 hibeli dağıtılacak hububat tohumu sertifika firmalarına mı iyilik olsun diye yoksa çiftçi yemi iyilik olsun diye verilecek" diye konuştu.

Küçük aile işletmeleri desteklenmeli 

Aslantürk, Ülkemizde çiftçilerin faydalanabileceği aynı zamanda uzun vadede ayakları yere basan iyi bir tarım politikamız olması gerektiğine dikkat çekerek, "Çiftçilerimizi borç batağından kurtarıp üretime yönlenmesi için ivedilikle var olan borçlarını 5 yıl faizsiz yapılandırılması gerekli ki  çiftçi mazot ,gübre ve tohum alabilsin. 2.girdi maliyetlerini düşürmek için (mazot ,gübre ,tohum )ciddi bir şekilde destek olunması gerek.  Üreticilerimizin ürünleri değerinde satılması,iç piyasada zora düşmemesi için ithalata sınırlandırma getirilmesi ve ithalat vergisinin yükseltilmesi gerek, çiftçilerin üretim için kullandığı elektrik ve su faturalarındaki KDV,ÖTV, enerji fonu ve TRT payı gibi vergilerin sıfırlaması gerek.  Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerek  böylelikle köye dönüşte sağlanmış olur. Bütün bu destekler çiftçiye direk ulaşılır olmasını sağlamak gerek. Bakanlık eli ile hem sözleşmeli üretime geçilmesi hem  de planlı üretime geçilmesi gerek böylelikle üretici tarlasında üreteceği ürünü ne kadara satacağını bilecek. Dolayısıyla üretimini  otomatik olarak planlamış olur. Sonuç olarak bu tür desteklerle çiftçilerimiz her türlü üretimde kalır ve ülkemizin başına nasıl bir musibet gelirse gelsin her şekilde ülke olarak biz bize yeteriz diyorum" şeklinde konuştu.