Çiftçinin borcu faizsiz ertelensin, Yeni kredi açılmalı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 65 ili etkileyen zirai don felaketi nedeniyle üreticilerin büyük kayıplar yaşadığını belirterek, nakit destek, faizsiz erteleme ve yeni kredi imkanları içeren acil önlem paketi talep etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin dört bir yanında etkili olan zirai don felaketi sonrası üreticilerin yaşadığı zararlara dikkat çekerek, hükümete acil destek çağrısında bulundu. Bayraktar, “Don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla bir fon oluşturulmalı, çiftçilerimize nakit yardımı ve girdi desteği verilmeli, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tüm borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve yeni kredi imkanları açılmalı.” dedi.
Şubat ve mart aylarında yaşanan don olaylarının 65 ilde tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, meyve bahçeleri ve üzüm bağlarında ciddi zararlar meydana geldiğini söyledi. Malatya ve Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok bölgede kayısı, ceviz, kiraz, üzüm, elma, şeker pancarı ve ayçiçeği gibi ürünlerin zarar gördüğünü ifade eden Bayraktar, Karadeniz, Ege, Marmara, İç Anadolu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde de çok sayıda tarım ürününün don nedeniyle büyük ölçüde etkilendiğini kaydetti.
Bayraktar, zarar gören ürünlerin büyük bir bölümünün ihraç ürünleri olduğuna işaret ederek, zararın fiyatlara yansımamasını umduklarını belirtti. Ancak bazı ürünlerde zararın yüzde 100'e kadar çıktığını vurgulayan Bayraktar, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından net rakamların ortaya çıkacağını ifade etti.
İklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerin arttığını söyleyen Bayraktar, çiftçilerin bu zorlu koşullarda dahi üretime devam ettiğini belirterek, “Türk çiftçisi toprağını terk etmiyor, direniyor. Ancak doğal afetlerin etkisiyle her geçen gün daha fazla zorlanıyor. Bu nedenle devletimizin üreticinin yanında olması şart.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının üretici maliyetlerinin karşılanmasına dönük bir çalışma başlattığını da belirten Bayraktar, tarım sigortalarının önemine de dikkat çekti. Tarım Sigortası (TARSİM) yaptıran bazı üreticilerin sigorta kapsamı ve hasar tespiti sürecinde sorunlar yaşadığını ifade eden Bayraktar, zarar tespitlerinin adil şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, “Ülkemizde bir daha böyle bir doğal afetin yaşanmamasını ümit ediyor, tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” diyen Bayraktar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için üreticilere sahip çıkmanın hayati önem taşıdığını belirtti.