Çiftçi gübresiz ekime yöneldi

Başta gübre olmak üzere tarımda tüm maliyetlerin arttığını belirten Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, çiftçinin gübresiz ekime yöneldiğine, tarlaların boş kaldığını savunarak, çiftçinin desteklenmesini talep etti.

Çiftçi gübresiz ekime yöneldi

Tüm Köy-Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, sendika binasında, artan maliyetler, üreticilerin sorunlarıyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Gürel, üretici köylülerin çıkmazda olduğunu ve tarım girdilerin yüksekliğinden kaynaklı üretim yapılamadığını savundu. Sürekli artan gübre fiyatlarından dolayı kayısı üreticilerinin gübre atamadığını söyleyen Güreli “Dünya kuru kayısısının %85 ini üreten bir il olarak kayısı bahçelerinde sonbaharda kullanılmaya zorunlu olan ilaç ve gübre atılamadı. Böyle giderse ilkbaharda da atmayacağız, bu da kayısı üretiminde rekolteyi ve kaliteyi düşeceği gibi ağaçlarda onarımı zor hastalıklar yaratacaktır. Gübrede %30 indirim tamamen bir göz boyamadır. Mazotun 17 TL’yi geçtiği dünyanın en pahalı mazotunu tüketen ülkenin çiftçileri ve üretici köylüleriyiz. Gübrede % 30 indirimler derde derman olmamıştır” dedi.

Gübrede yapılan indirim çözüm olmadı

Gürel, gübrede yapılan indirimin üretici köylü için çözüm olmadığını ifade ederek, “Şöyle ki geçen yıl 150 TL olan üre gübresi yüzde 30 indirimli 460 TL, DAP taban gübresi geçen yıl 160 TL iken yüzde 30 indirimle 460 TL, amonyum sülfat geçen yıl 80TL iken bu yıl yüzde 30 indirimli hali 340TL, 2626 can gübre geçen yıl 85 TL iken yüzde 30 indirimli 310TL, 1515 gübre geçen yıl 85TL iken bu yıl %30 indirimli 460 TL’dir. Nerede bunun indirimleri! Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu alt taban fiyatlarına bakıldığında bile bugün yüzde 300 zamlı almaktayız. Piyasa satışları ise bu yüzde 300 zammın daha da üstünde fiyatlar sunmaktadır” diye konuştu.

Üreticiye ucuz gübre verilmeli

Tarımın desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Gürel, “Bu da mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik vb. girdilerde başta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerekiyor. Fiyatların uygun duruma çekilmesi ve tarımın desteklenmesi ile olur. Uygulanan bu tarım politikalarından derhal vazgeçilmeli ve üretici köylü desteklenerek üretime ve tarlasına geri döndürülmelidir. Mazot, gübre, elektrik, tarımsal ilaçlarda ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Üreticilerin Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan tarımsal kredilerinin faizleri silinmeli, ana borçlar çiftçinin geliri gözetilerek yapılandırılmalıdır. Çiftçiye ucuz mazot verilmeli, tarımsal girdilerde zamlar geri çekilmelidir. Üreticiye, ucuz gübre verilmelidir. Sulama elektriğindeki %126 artıştan vazgeçilmelidir. Dışa bağımlı tarım politikalarından vazgeçilmeli, ithalat yasası değiştirilmeli, stratejik ürünlerde gümrük vergileri yükseltilerek koruma altına alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki çiftçi yoksa et de yok, ekmek de yok, buğday da yok, süt de yok, mercimek de yok, kısacası yaşam için gereken temel ihtiyaçlar yok demektir. Gıdada koşulsuz dışa bağımlılık demektir” şeklinde konuştu.