Çiftçi bu primi ödeyemez

Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın, 2022 yılında 2 bin 158 lira olan tarım BAĞ-KUR primlerine yüzde 60 zam yapılarak, 2023 yılında 3 bin 452 liraya yükseltildiğini, hazine teşvik indirimi ile birlikte primlerin 2 bin 952 liraya düştüğünü ancak çiftçilerin ödeyecek güçlerinin olmadığını söyledi.

Çiftçi bu primi ödeyemez


Tarım BAĞKUR’lular, 2022 yılında brüt asgari ücretin 29 günlük kısmının yüzde 34,5’i oranında 2 bin 158 lira prim ödüyordu. 2023 yılında çiftçi, Tarım BAĞKUR’u için 30 tam günlük asgari ücret üzerinden ödeme yapacak. 2022’de 2 bin 158 lira 8 kuruş olan tarım BAĞKUR primine, 2023 yılında yüzde 60 zam yapılarak 3 bin 452 lira 76 kuruşa yükseltildi. Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın, yaptığı açıklamada, Tarım BAĞKUR primleri getirilen yüzde 60’lık zammın düşürülmesini talep etti. Ayaydın, üreticilerin, 25 yıl prim ödemesinin adaletsizlik olduğunu dile getirdi.  Yüzde 60 oranında gerçekleşen prim artışına kolaylık sağlanmasını talep eden Ayaydın, "Çiftçilerin 2022 yılında 2 bin 158 lira 08 kuruş olan tarım BAĞ-KUR primleri, 2023 yılında 3 bin 452 lira 76 kuruş oldu. Hazine teşvik indirimi ile 2 bin 952 lira 36 kuruş olan bu tutarı çiftçilerimizin ödeme imkânı bulunmuyor. Yüzde 60 oranında gerçekleşen prim artışına kolaylık sağlanmalı” dedi.

Çiftçilerin 25 yıl prim ödemesi adil değil

Prim ödeme gün sayısının 2023 yılında 30 güne çıkarıldığını ifade eden Ayaydın, gün sayısının 15 güne indirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Çiftçilerimiz, emeklilik haklarını 9 bin gün prim ödemeleri halinde kazanacaktır. Çiftçilerimizin 25 yıl prim ödemeleri hiç adil değildir. Normal sigortalılıkta 5000 günde emekli olunurken Tarım BAĞKUR’ da Bayan çiftçilerimiz 7 bin 200 gün prim ödemesi ile emekli olurken erkek çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesi ile emekli olmaktadır.  Çiftçilerimizin sigorta prim ödemesi yarıya düşürülmezse, tarım BAĞKUR sigortalı sayısı azalmaya devam edecektir. Ancak çiftçilerimizin iki seferde ödeyecekleri yıllık toplam 41 bin 433 lira 12 kuruş, Hazine teşvik indirimli olarak da yıllık toplam 35 bin 428 lira 32 kuruşu ödemesine imkân bulunmuyor” şeklinde konuştu.
Üreticinin emekli olması imkansız
Çiftçilere fiziksel ve psikolojik yıpranma payı da verilmesi gerektiğini söyleyen Ayaydın, çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak, bütün çiftçilere çalıştıkları her yıl için 4 yılda bir yıl hesabıyla 90 gün yıpranma payı ilave edilmesi için talepte bulundu. Artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticilerin primleri ödeyemeyeceğini ifade eden Ayaydın, üreticilerin emekli olmasının imkansız hale geldiğini torba tasarıya BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesi maddesi konulması gerektiğini vurguladı. 

Çiftçilere teşvik ve destekler verilmeli

Ayaydın, çiftçiler için önem arz eden çözüm yollarını şu şekilde sıraladı; “Kayısı üreticilerinin genel sorunları dikkate alınarak kayısıda her sene fiyat uygulamasına geçilmeli, girdi fiyatları makul seviyelere çekilmeli veya girdi destekleri üreticinin alım gücü göz önüne alınarak artırılmalıdır. Tarımdan kaçışı önlemek için genç çiftçilere yönelik ek teşvik ve destekler getirilmelidir. Üzerinde tarımsal üretim yapılan fakat çeşitli nedenlerle Çiftçi Kayıt Sistemine dahil edilemeyen araziler de tarımsal destekleme sistemine dahil edilmelidir. Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında destekler artırılmalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçimizin düşük faizli kredi ihtiyacının tamamını karşılamalıdır. Bu amaçla tarımsal kredi kullanımı için verilen destek miktarı artırılmalıdır. Kredi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla bankalar ve tarım kredi kooperatifleri masraf, komisyon, ipotek, hayat sigortası, tarım sigortası gibi çiftçinin masrafını artıran taleplerde bulunmamalıdır. Sözleşmeli üretim, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları yaygınlaştırılmalıdır. Depo kurulumu tüm bölgelerde destekleme kapsamına alınmalıdır. Lisanslı depoculukta küçük çiftçilere pozitif ayrıcalıklar tanınmalıdır. Yem piyasasında istikrar sağlamak için TMO, Tarım ve Kredi Kooperatifleri ve üretici örgütleri kanalıyla üreticilere sözleşmeli üretim kapsamında uygun fiyattan yem satışı yapılmalıdır. Tarım ve kırsal kalkınmada görev alabilecek ziraat mühendislerimizin pek çoğu iş bulamıyor veya alanlarının dışında istihdam ediliyor. Ziraat mühendislerimizin eğitimleri boyunca kazandıkları bilgi ve becerilerini uygulayabilecekleri ortamlarda çalışmaları hem mesleki onurlarının güçlenmesini sağlayacak hem de ülkemizin tarım sektörünün ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Bakanlığımızın daha fazla sayıda tarım danışmanı istihdamı için daha kapsamlı düzenlemeler yapmasını ve bu bağlamda ziraat mühendislerinin daha fazla desteklenmesini bekliyoruz. ”Ayaydın, yüz milyonları aç bırakmamak için zor şartlarda çalışan çiftçilerin hakkını savunmaya devam edeceklerini söyledi.