Ciddi mesafe kat ettik

Koç grubu tarafından sağlık çalışanları için onarılan yurtların açılış programında konuşan Malatya Valisi Hulusi Şahin, depremin üzerinde üç ay geçtiğini anımsatarak, 'Şu anda insanlarımızın yeme içme, barınma konularında ciddi mesafe katettik, iyileşeceğiz. Yiğit düştüğü yerden kalkar, kalkacağız, tekrar Malatya'mızı ve diğer şehirlerimizi imar edeceğiz, tekrar büyüteceğiz ve eskisinden daha güzel şehirlerimiz olacak inşallah' dedi.

Ciddi mesafe kat ettik

İnönü Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Mevhibe İnönü Erkek ve Kız yurtları, Turgut Özal Tıp Merkezindeki sağlık çalışanlarının barınma ihtiyaçlarını karşılamak için Koç Gurubu tarafından onarılarak hizmete sunuldu. 6 Şubat tarihli depremlerde en fazla etkilenen illerden olan Malatya’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Bu çerçevede Koç gurubu İnönü Üniversitesinde yer alan Mevhibe İnönü kız ve erkek yurtlarını onararak sağlık çalışanları ve ailelerinin hizmetine verildi. İnönü Üniversitesi Mevhibe İnönü yurdunun önünde yapılan açılış törenine,  Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Koç Tüketim Gurubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Turgut Özal Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, çok sayıda sağlık çalışanları katıldı.  

Hastanede barına insanlar var

Programın açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya ve İnönü Üniversitesinin ağır hasar aldığını belirterek, depremde üniversiteden 2 akademik, 5 idari, 65 öğrenciyi kaybettiklerini hatırlattı. Deprem sürecinde Koç grubundan destek aldıklarını ifade eden Rektör Kızılay, bu süreçte en büyük desteği Koç Grubundan aldıklarını belirtti. Onarılan yurtlarla ilgili konuşan Rektör Kızılay, “Bu yurtlar üniversitemizin irtifak hakkını özel şirkete vererek yap işlet devret şeklinde yaptırdığı iki yurt. Bunlar 33 yıllık süre içerisinde bir özel şirkete yaptırılmıştı. Bu şirketin 13 yıldan fazla irtifak hakkı vardı. Yani üst kullanım yani üst kullanım hakkı şirkete ait olduğu için üniversitemiz sadece denetleme görevini yapıyordu. Yurtlarımızın kapasitesi kız yurdumuz 119 odaya sahip erkek yurdumuz da 116 odaya sahip. Her iki yurdumuzun odaların bir kısmı 4 kişilik, bir kısmı iki kişilik, bir kısmı bir kişilikti. Biz şimdi aldıktan sonra biraz kapasiteyi değiştirdik. 550 civarındaydı. 4 kişilik odaları 6 kişilik hale getirdik. Bir kişilik odaları eğer oda elveriyorsa 2 kişilik hatta bir aileye verirsek çocuklarla beraber kalabilecek şekilde de kapasiteyi arttırdık. Şu anda erkek yurdumuzda yaklaşık 200 kişi kalıyor ama 3 katına kadar kalıyor, üst kata bugünden itibaren yerleştireceğiz. Kız yurdumuzda da 350 kişi kalıyor. Tahmin ediyorum 900 civarında konaklamaya imkan sağlamış olacak. Buradaki kalan bütün arkadaşlarımız Mevhibe İnönü erkek ve kız yurdunda kalan bütün arkadaşlarımız Turgut Özal Tıp Merkezimizin çalışanları. İki haftaya kadar hastanemizde çalışanlarımız ve bazı depremzedeler kalıyordu. İki hafta önce bütün kendi personelimiz dahil hastanemizde barınan insanlar artık başka yere almak zorundayız. Çünkü hasta yatıramıyoruz. Hala yüzde 15 hastanemizde barınan insanlarımız var” diye konuştu.

Malatya’yı tekrar büyüteceğiz

Malatya Valisi Hulusi Şahin ise, Asrın felaketinde herkes elinden geleni yaptığını vurgulayarak, “Yapmaya devam ediyor. Bütün gücümüzle yaraları sarmaya çalışıyoruz. Bu o kadar büyük bir deprem ki. Devletin sadece imkânlarıyla altından kalkacağı bir durum değildi. Bu dünyanın desteğini gerektiren, milletin tüm imkânlarını seferber etmesini gerektiren bir depremdi. Canlarımızı kaybettik Allah hepsine rahmet etsin. Binalarımızı kaybettik ruhumuzu kaybettik. Tekrar kendimizi toparlamak için gerçekten iyileşmeye ihtiyacımız var. Şu anda 3 ayı bitirdik. Epey bir mesafe kat ettik. Şu anda insanlarımızın yeme içme, barınma konularında ciddi mesafe katettik, iyileşeceğiz. Yiğit düştüğü yerden kalkar, kalkacağız, tekrar Malatya’mızı ve diğer şehirlerimizi imar edeceğiz, tekrar büyüteceğiz ve eskisinden daha güzel şehirlerimiz olacak inşallah” dedi. 

Artık kalıcı konutları konuşuyoruz

Her gün 380 bin ile 410 bin arasında sıcak yemek dağıttıklarını ifade eden Şahin, “Dün 400 bindi. 400 bin öğün. Bu her gün oluyor. yapacağız şehrimizi ayağa kaldıracağız. Hep beraber bu şehri yeniden imar edeceğiz. Artık kalıcı konutları konuşuyoruz. Şehrin yeniden imarını konuşuyoruz bunlara geldik. Epey bir mesafe kat ettik. Bu hususta da üniversitemizin çok büyük katkıları oldu. Üniversitenin de tekrar normalleşmesi açısından da bu yurtların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Barınma konusunda desteğe ihtiyaçları var. Bizler de destekliyoruz. Hemen karşınızda bir büyük konteyner kent yapıyoruz. Ordan da epey bir bölümü 100 dedik ama bunu arttırırız inşallah. Buradaki hocalarımıza buradaki çalışanlarımıza tahsis edeceğiz. Bu şekilde bu bir yılı atlatacağız inşallah” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, emeği geçenlere teşekkür ederek, “Koç gurubu ülkemizde güzel hizmetlere vesile oldu. Hayırlı hizmetlere, eğitim hizmetleri, sosyal hizmetlerde Koç Grubunun her alanda hizmetlerini görüyoruz. Malatya’mızda üniversitemizin daha sağlıklı koşullarda hem sağlık hizmetleri verilmesi anlamında ve sağlık çalışanlarının sağlıklı bir ortamda davranmaları anlamında böyle bir çalışmaya giriştikleri için Arçelik gurubuna ve Koç gurubuna teşekkür ediyorum” dedi.

İhtiyaçların farkındayız

Koç Tüketim Gurubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, deprem sonrası bölgenin ihtiyaçlarının farkında olduklarını vurgulayarak, “Burada sağlık personeli hocalarımıza yapmaya çalıştığımız katkı sadece buradaki arkadaşlarımızın barınma sorunlarının çözümünden ibaret görmüyoruz. Onların sorunlarını ortadan kaldırırsak yöre halkının daha iyi seviyede sağlık hizmetleri alabileceğine inanıyoruz.  Hastanenin pek çok odası sağlık çalışanlarımız hatta sağlık çalışanları olmayan vatandaşlarımız tarafından zaruriyet nedeniyle doldurulmuş durumdaydı. Biz hocalarımız hangi şartlar altında çalıştığını görme imkanımız oldu. Hocalarımız daha sağlıklı ortamda kalmasını sağlamak ve daha verimli çalışmalarına katkı sağlamak istiyoruz. Konteyner kenti de bu şekilde planlıyoruz. Sadece barınma sorunu çözmek olarak görmüyoruz. Orada kültürel hayatı da dikkate almak çabası içindeyiz. Karaciğer transplantasyon merkezinde yapılan çalışmaları dinleme imkanımız oldu. Hayran kalmamak mümkün değil. Yılda 300 operasyonu gerçekleştiren bir ekipten bahsediyoruz. Hocalarımız sıra dışı performans sergiliyorlar. Hocalarımızın yaşam koşullarını arttıracak çalışma ortamlarını, kalitesini arttıracak her türlü çalışma Malatya’daki vatandaşlarımızın hayat kalitesini arttırmak onların sağlığa erişimine daha fazla imkan sağlayacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.