CHP anıta çelenk bıraktı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanlığı tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

CHP anıta çelenk bıraktı

Cumhuriyetin 96. Yılı kutlamaları çerçevesinde CHP Malatya İl Teşkilatı Kanalboyu'nda bulunan Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Çelenk sunumundan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Cumhuriyetin iki aşamasının olduğunu belirterek, “Cumhuriyetin kuruluşunda hep söylüyoruz bir kurtuluş aşaması birde kuruluş aşaması var. Kurtuluş aşamasının temelinde 19 Mayıs'lar, Sivas Kongreleri, Amasya Genelgesi, Erzurum var ve birçok cephe var, birçok savaş var. Tüm bunlar yokluk içindeki bir ülkenin bütün unsurlarıyla bir araya gelerek dini, dili, ırkı, mezhebi ne olursa olsun herkesin birleştiği, herkesin bütünleştiği ve ülkesinin bölünmez bütünlüğüne sahip çıktığı bir kurtuluş süreci. Daha sonrasında yeniden küllerinden doğan yeni bir devlet laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti tabi buda yeniden kuruluş süreci. Yeniden kuruluş sürecinin temelinde elbette ki Cumhuriyet var. Cumhuriyet yokluk içerisinde kuruldu. Ama bir inanç bugün yükselmeye devam etti ve bugün 96. yılını kutlamanın onurunu, gururunu bize yaşatıyor. Tabi ki bu ülke kolay kurulmadı dedik bu ülkenin her karış toprağı şehit kanlarıyla sulandı bütün şehitlerimizi rahmetle minnetle şükranla anıyoruz. Değerli dostlar Cumhuriyetin önemine bugün baktığımızda çok net anlayabiliyoruz algılayabiliyoruz " dedi.

Türkiye'nin dış politika sorunu var

Türkiye'nin dış politika sorunu olduğunu ileri süren Kiraz, “96 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ne demiş ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yani ‘Yurtta barış dünyada barış’ bugünkü dış politikamızda vazgeçilmezidir. Dolayısıyla dış politikadan çıkış yolu 96 yıl önce söylenen bu sözlerdir. Eğitimde sorunumuz var mı var, tabi eğitim de ne zaman gerici anlayışa teslim edildi ne zaman eğitim sistemimiz cemaatlere teslim edildi o cemaatler döndü bu milletin başına bombalar yağdırdılar.  Ama 96 yıl önce bu ülkeyi kuran Mustafa Kemal Atatürk bunu da ifade etmiş ilimin ışığında ‘Fikri hür vicdanı hür nesiller yetiştirmek.’ Dolayısıyla bugün geçerli mi yüzde yüz geçerli" diye konuştu.

Üretim ekonomisinden tüketim ekonomisine geçildi

Kiraz, Türkiye'de bugün ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını öne sürerek, “Bunu niye yaşıyoruz. Çünkü kurulan bütün fabrikalarımız satıldı üretim ekonomisinden tüketim ekonomisine geçildi. Ama bu cumhuriyeti kuranlar Mustafa Kemal Atatürkler ne dedi üretim ekonomisi dedi sanayi dedi bu ülkede fabrikalar kuruldu. Bu ülke üretimle ayağa kalktı bugünde yüzde yüz geçerli mi geçerli. Bugünde ekonomide ayağa kalkmak istiyorsak üretim ekonomisine geçmek zorundayız.  Yani 96 yıl önce atılan adımlar yüz yıl önce atılan adımlar hepsi bugün yüzde yüz geçerli olan adımlardır.  Ve o adımlar o gün yakılan meşaleler yolumuzu bugünde aydınlatmaya devam ediyor. Bu inançla tabi Cumhuriyetimize Atatürk’ün en büyük eserine her şartta her durumda sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz değerli dostlar.  Yine bizler cumhuriyet halk partisinin temsilcileriyiz. Zaman zaman üzerimizde farklı addetmediğimiz kabul etmediğimiz düşünceler ifade ediliyor suçlamalar yapılıyor" diye konuştu. 

CHP bu ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanadır

CHP Mustafa Kemal’in ikinci büyük eseridir diyen Kiraz, “Biz, büyük eseri Cumhuriyete de ikinci büyük eseri Cumhuriyet Halk Partisi’ne de sahip çıkıyoruz. Herkes şunu bilsin ki CHP bu ülkenin en büyük teminatıdır. CHP bu ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanadır.  Cumhuriyet Halk Partisi ne olursa olsun her türlü terör örgütünün her zaman karşısında olmuştur. Karşısında olacaktır. CHP hiç bir zaman emperyalizme teslim olmamıştır. Bugünde ne Amerika’ya ne Rusya’ya ne emperyalizme temsil olmaz.  Bu düşüncelerle değerli dostlar Mustafa kemal Atatürk’ün bizlere çizdiği yolda hem Cumhuriyetimizi hem partimizi güçlendirmeye ve bu ülkede sıkıntılı bir sürece geçtiğimiz bu dönemde yine Cumhuriyetin kuruluşunda ne yaptıysak herkesle kol kola gireceğiz bu şemsiyeyi büyüteceğiz. Bu şemsiye altında hep birlikte ekonomimizde dış politikamızda eğitim sistemimizde güzel bir ülke kurma yolundaki anlayışımızı da hep birlikte ortaya koyacağız” ifadesini kullandı.