Cezalar çok yüksek

Malatya Emniyet Müdürlüğünün son zamanlarda ciddi uyarılar ve bilgilendirme yapmadan kurye aracı olarak kullanılan elektrikli motosikletlere, yüksek miktarda ceza yazdığı iddia edildi. Yazılan cezaların çok yüksek bulan esnaflar, 'Bu küçük esnafa yapılacak bir şey mi? Bağlatma parası veriyorsun, artı işlemler için ayrı para veriyorsun ve bu durum bizi mağdur ediyor. İlk etapta ikaz etmeden direk bu kadar yüksek ceza yazılması sıkıntıya neden oluyor' serzenişinde bulundular.

Cezalar çok yüksek

Motor kuryelerin artan akaryakıt fiyatlarından dolayı tercih ettiği elektrikli motosikletlere, son zamanlarda Emniyet Müdürlüğünün uyarı yapmadan yüksek miktarda cezalar kesildiği öne sürüldü. Malatya’da canları pahasına siparişleri yetiştirmeyi çalışan elektrikli motor kullanan kuryeler, yüksek cezalar karşısında neye uğradıklarına şaşırıyor. Özellikle paket servis yapan esnafların sıklıkla tercih ettiği elektrikli motosikletlere kesilen cezaları haksız bulan esnaf, kurallara uydukları halde yasal olmadan nerdeyse motor fiyatına eşit gelen ceza kesildiğini öne sürdüler.

Motor parası kadar ceza yazıyorlar

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan esnaf Hamza Keskin, ciddi uyarı yapılmadan ceza kesildiğini vurgulayarak, “Elektrikli motosikletlere plaka çıkarması gerek diye birkaç uyarıda bulundular ama kurallar birden bire çok katı oldu. İlk yakalandığında hemen 4 bin 100 lira ceza yazıp da daha sonra 427 TL’de fatura sahibine yazması bizi baya bir sıkıntıya koydu. Aynı anda çekici çağırıp katı bir şekilde bunu yedi emine götürün, beyefendide bizden uzaklaştırın deyip haklarımızı savunmamıza da fırsat vermiyorlar. Bu küçük esnafa yapılacak bir şey mi? İnsan önce bir uyarır. Bağlatma parası veriyorsun artı işlemler için ayrı para veriyorsun bunlar bizi mağdur ediyor. Bir uyarı yapılır. İlk sefer de görür görmez direk bu kadar ceza yazılması çok kötü bir durum. Bu kadar büyük bir ceza yapmalarının sebebi ne? Bunu nasıl ödeyelim? Ufak tefeklerle 6 bin lirayı buluyor. Nerdeyse motor parası kadar ceza yazıyorlar. Motora el koysalar daha iyi. 6-7 bin lira ceza ne demek? Bu yasa aniden çıktı ve çok katı bir şekilde uygulanmaya başlandı. Biraz daha yavaş ilerleye bilirdi. Bizler küçük esnafız kazancımız belli. Elektrikli motorlara ehliyet istiyorlar, plaka istiyorlar, fatura istiyorlar. Buda işletmelerimizi sıkıntıya sokuyor.  Eğer kuryeler olmazsa işyerimiz %80 azalır ve evimize ekmek götüremiyoruz. Çalışan sayımız düşer, sayın yetkililer bu durumları göz önüne almasını istiyoruz” diye konuştular.