Çevreyolu 2020'de bitecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Malatya için Kuzey Çevre Yolu çok önemliydi yıllarca konuşuluyordu. Kuzey Çevre Yolu'nun ihalesini yaptık. İnşası başladı ve 2020 yılında bitecek' dedi.

Çevreyolu 2020'de bitecek

Bakan Tüfenkci, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından Malatya’da bir otelde düzenlenen Yerel Medya Buluşmaları programında yaptığı konuşmada, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmelerinde hiçbir engelin bulunmadığını belirterek, “AK Parti iktidarları boyunca Türkiye her alanda 3,5 kat büyüdü. Milli hasıla oranına baktığımızda 9 kat büyüdüğünü görüyoruz. İstihdamda da özellikle son 10 yılda, 6,8 milyonluk bir istihdam sağladık. Biz her yılda 1 milyondan fazla insanımıza iş, aş yeni istihdam bulmak zorundayız. Onun için ekonomik istikrar ve güven çok çok önemli” dedi.

Projelere destek verilecek

Programda Malatya’da yapılan yatırımları da anlatan Bakan Tüfenkci, “Malatya’da Eğitim Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Fizik Tedavi Hastanesi, Diş Hastanesinin birlikte konumlandığı bir mekanı yapıyoruz. Yine Malatya’ya bir Karaciğer Nakil Enstitüsü kazandırmıştık. Bu bölgede ve Türkiye’de bir ilk. Aynı zamanda Malatya’ya bir Onkoloji Hastanesi kazandıracağımızı söylemiştik ve sadece Malatya’ya değil bölgeye hitap eden 210 yataklı bir hastane kazandırıyoruz. Malatya Battalgazi Sulaması için Karakaya’dan çiftçilerimize sulama suyu verilmesi projesini yaptık. Biliyorsunuz sulamalarda güneş enerjisinin kullanılması yasal olarak çok sınırlıydı. Yasayı değiştirdik. Karakaya barajından su verilmesi ve enerji problemlerini çözülmesi için sulama alanlarında güneş panellerinin yapılmasında projelere destek verilecek” dedi.

Hayvancılık OSB’ye ödenek çıktı

54 kilometre uzunluğundaki Kuzey Çevre Yolu projesi ile ilgili de konuşan Tüfenkci, “Malatya için Kuzey Çevre Yolu çok önemliydi yıllarca konuşuluyordu. Kuzey Çevre Yolu’nun ihalesini yaptık. İnşası başları ve 2020 yılında bitecek. Kömürhan Tüneli ve Kömürhan köprüsü ile birlikte yaklaşık 280 milyon TL’lik ciddi projemiz yakın zamanda bitecek. Aynı zamanda Doğuyu batıya bağlama noktasında önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Malatya’ya Hayvancılık OSB’yi kazandırdık. Bununla ilgili ödenek çıktı. İnşallah Malatya’daki hayvancılık OSB faaliyete geçecek. Bölgenin hayvancılık potansiyelini geliştirme ve değerlendirme adına önemli. Tabi yollarla ilgili söyleyeceğimiz çok şey var. Erkenek Tüneli, Adıyaman Yolu, Karahan Tüneli, Ankara Malatya arası karayolunun duble yola dönüştürülmesi, Hekimhan Sivas Yolu ve tünelleri yapmamız, Sivas ve Malatya için önemli yatırımlar” diye konuştu.

Ray-Büs konforlu banliyö trenidir

Ray-Büs’ün Bakanlar Kurulu’ndan kararı çıktığını ifade eden Bülent Tüfenkci, “Malatya’ya Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Takip ettiğimiz bir konu vardı. Bunu müjdelemek istiyorum. Malatya-Elazığ arası Ray-Büs dediğimiz sistemin çalışmaları sürüyor. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararımız imzadan çıkmak üzere. Elazığ ile Malatya arasına Ray-Büs dediğimiz konforlu banliyö trenini koyuyoruz. İki şehir arasında ekonomik ve hızlı yolcu ulaşımını sağlamış olacağız. Benim bizzat takip ettiğim konu vardı. Biz Malatya’ya hızlı treni getiriyoruz. Projesi bitti. 2018’in sonunda inşallah ihalesi yapılacak. Ama Elazığ da bunun dışında kalmasın dedik ve Elazığ-Diyarbakır projesinin ihalesini yaptık. Bittiği zaman Diyarbakır’a kadar hızlı treni kazandırmış olacağız. Malatya-İskenderun arasında hızlandırılmış tren projesi çalışılıyor” şeklinde konuştu. Toplantıya Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Diyarbakır İl Müdür Fikret Dişlioğlu, BYEGM Personellerinden Tuncay Bulut, Taha Tanrıkulu ile Malatya ve Elazığ'da görev yapan gazeteciler katıldı.