ÇED raporu iptal edilsin

Malatya'nın Kuluncak ilçesine kurulmak istenen 'Sofular Regülatörü ve HES' projesinin yargı kararı ile iptal edildiğini belirten çevre halkı, sonradan hazırlanan ÇED raporunun ise gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek tepki gösterdi.

ÇED raporu iptal edilsin

Sofular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haki Yıldırım ve beraberindekiler, Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyetini ziyaretlerinde yatıkları açıklamada, “Şekerpınar Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından Malatya İli, Kuluncak İlçesi, Sofular Mahallesi mevkiinde Tohma Çayı üzerinde 4 rüzgârgülü veya 80 dönümlük solar sistemden elde edilebilecek enerjiye eşdeğer bir enerji elde etmek amacı ile 4000 dönümlük sulanabilen tarımsal arazi yok edilerek,  ‘’Sofular Regülâtörü ve HES’’ projesi kurularak, işletilmesi planlanmaktadır. Sofular adına kamu vicdanını ve aynı zamanda yüksek yargının kararlarına saygı gösterilerek idare tarafından verilmiş olan ÇED raporunun iptal edilmesini, verilen idari işlemin geri alınmasını Enerji Bakanlığından talep ediyoruz. Bu konuda basının ve kamuoyunun bu çığlığımıza ses ve güç vermelerini istiyoruz” denildi.

DOĞAL YAPIYA ZARAR VERECEK

Açıklamada, “Yargı denetiminden geçen proje Çevresel Etki Değerlendirme yönü ile olumsuz bulunmuştur. Bağımsız yargı projenin çevreye zarar vereceği ve dönüşümsüz olarak kalıcı hasarlar bırakacağını tespit etmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED raporunda yer alan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. ÇED raporunda bulunan köye ait fotoğraflar kış mevsiminde ve alakasız yerlerde çekilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının istemiş olduğu halkın katılım toplantısında halkın haberi yoktur. Toplantıda çekilen fotoğraflarda sadece muhtar ve görevi gereği orada bulunan bir köylüden ibarettir. Fotoğrafta bulunan diğer kişilerin köy ile uzaktan yakından hiç bir bağlantısı bulunmamaktadır. 4 bin dönümlük sulanabilen tarımsal alandan bahsedilmemiştir” ifadelerine yer verildi.