'Çarşıyı yaptılar, esnafı boşladılar'

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde işyerleri yıkılan bazı esnaflara şehrin farklı kısmına çeşitli yerlerde konteyner verildi. Büyükşehir Belediyesi yanına yapılan geçici iş merkezlerinde havaların soğuması ve yağmurun yağmasıyla konteyner aralarında çatı yapılmadığı için yağmur suları olduğu gibi içeri damladı. Esnafın çabalarıyla yapılan brandalı geçici çözüm soruna çare olmayınca, bu sefer esnaf belediyeye başvurdu ancak belediye olumsuz yanıt verdi. Kara kış gelmeden soruna çözüm bulunmasını isteyen esnaf, 'Belediye ilgilenmiyor burayı boşlamış, belediyenin buraya çatı yapmasını istiyoruz, parası ne ise veririz' diye konuştular. 

'Çarşıyı yaptılar, esnafı boşladılar'

6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremler Malatya’nın en işlek çarşılarını da yıktı. 30 bin esnafın olduğu kentte 15 bin dükkân kullanılamaz hale geldi. İşyerleri yıkılan ve maddi zararları bulunan esnafın bir kısmına konteyner verildi. Büyükşehir Belediyesi yanında faaliyet gösteren geçici iş yerlerinin çatıları yapılmadığını belirten esnaflar, eşyalarının dükkan önünde yağmur sularından etkilendiğini buna karşılık kendi imkanlarıyla branda yaptırdıklarının ancak yoğun yağışlarda biriken suların eşyaların ve vatandaşların üzerine döküldüğünü belirterek yetkililerden yardım bekliyor. 

Parası ne ise veririz

Geçici emlak konutun yaptığı geçici iş merkezinde baharat ve bakliyat işi yaptığını belirten esnaf Fahrettin Aksuhan, esnafların kendi aralarında para toplayın branda yaptırdığını ancak bunun geçici çözüm olduğunu ifade etti. Aksuhan, "Konteyner çarşının sakinlerindenim. Yağmur yağdığı zaman file çekildiği için su aşağı geçiyor. Vatandaşların geçmesi de sıkıntılı. Branda çektirdik. Geçici bir şey olması için çözüm olması için, o da olmadı. Gölet yapıyor ve alta geçiriyor suyu. Yalnız burayı yapan adamlar buranın kış memleketi olduğunu unutmuşlar kardeşim. Buraya bir file çekmişlerdi. Biz de esnaf olarak kendi aramızda para topladık. Herkes çadır çekti. Akar olmadığından dolayı üstlerde su birikiyor. Üstte su birikti mi aşağıya doğru şişiyor. Birisinin üstüne gelmesin diye temizleme yapıyoruz. Ama bu yarın öbür gün cumartesi, pazar günü daha çok yağış var. Ne olacak? Allah bilir. Belediye yapsaydı buraya deseydi kardeş esnaf başı iki milyar bir milyar para verin ben yapayım dese tamam. Biz gidip demir doğramacılara soruyoruz. Adamlar yirmi milyar, yirmi beş milyar istiyor dükkan başı. Ama toplu yaptırsaydık adam başı saca iki milyar üç milyar verirdik. Adam başı bir buçuk milyar çadıra para verdik. Boşu boşuna gitti paramız. Bu çadırın dayanacağı bir sene abi. İkinci sene yarın kar yağdı mı ne olacak? Kar çökertecek brandayı, sökme ihtimali de var. Talebimiz çatı yapılması lazım. Belediye buraya çatı yapmasını istiyoruz, parası ne ise veririz" dedi. 

Yağmur direk içeri giriyor

Yağan yağışların ürünlerini etkilediğini sorunun giderilmesi için belediyeden yardım talep ettiklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarının belirten bir başka esnaf ise, “ Ben üç aydır da buradayım. Burası kış gören bir memleket olduğu için sanırım orayı idrak ederek burayı yapmamışlar. Filelerden dolayı biz esnaf olarak tekrardan belediyeye başvurduk. Belediye yapamayacağını söyledi, bizde kendi başımızın çaresine baktık. Muşamba çektik üzerine. Fakat muşamba da gördüğünüz gibi bir faydası olmadı. Bu da bizi çok etkiliyor ve sürekli ürünlerimizin üzeri ıslanıyor. Çünkü yığılma oluyor. Burası daha önce kapama değil. Biz kendimiz çektik. Çünkü yaptıkları file olduğu için zaten damlatıyordu. Yağmur direk içeri giriyordu. Dükkan zaten küçük olduğu için bizim malzemelerimiz dışarıda olmadı mı olmuyor. Malzemeyi içeri alamıyoruz. Yine biz böyle kalacağız ama hiç de iyi olmadı bu. Sorunumuzun çözülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.  Esnaf Yusuf Şen ise çatıların akmasına geçici çözüm bulduklarını ancak verim alamadıklarını belirterek “Sorunumuz, çatıların akması, iş yerlerini su basması, biz de çadırdan yaptırdık ama. Yeterince verim alamıyoruz. Belediye ilgilenmiyor burayla, Burayı boşlamış” diye konuştu.