Çark dönsün diye üretiyoruz
Malatya Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan KESK dönem sözcüsü ve SES Malatya Şube Başkanı Sakine Doğan, üretimin, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için yapılmadığını belirterek, 'Sadece sermayenin ve bu düzenin çarkları dönsün diye üretiyoruz' dedi.
1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısıyla Malatya Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Emeksiz Üst Kavşağında basın açıklaması düzenlendi. Açıklama yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında az sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Yeni bir toplumsal düzen istiyoruz
Basın açıklamasını okuyan KESK dönem sözcüsü ve SES Malatya Şube Başkanı Sakine Doğan, yıllardır dünya haklarına sınırsız bir emek, doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan işsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiç bir şey sunamayan bu düzenin küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşadığını ifade ederek, "Kapitalist sistem insanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Bu uygarlık krizi bir kez daha gösteriyor ki, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış. Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor. Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıl dışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz. İşte 2020 1 Mayısı bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek. Biz yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Eğer bugün biz emekçilerin egemen olduğu bir düzen olsa idi salgına karşı toplumun sağlığını, işini ve geçimini koruyacak gerçek bir mücadele verirdik" diye konuştu.