Çardak Fayı yırtıldı! Sürgü Fayı enerji biriktirdi..
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Malatya ve Çöşnük faylarına dair yaptığı açıklamada, Sürgü fayında 6 civarında, Çöşnük fayında ise 5,8 büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi. İçelli, 'Çardak Fayı'nın 2023'te yırtıldığını belirterek, 'Bu yırtılma sonrasında Sürgü Fayına enerji transferi oldu' dedi.
Malatya ve Çöşnük faylarına dair son günlerde yapılan açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, yaptığı açıklamada, Sürgü fayında 6 civarında, Çöşnük fayında ise 5,8 büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi.
İçelli, Çardak Fayı'nın 2023'te yırtıldığını belirterek, "Bu yırtılma sonrasında Sürgü Fayına enerji transferi oldu. Fay 1986'da yırtıldı, ancak enerji transferi için 200 yıl süresince gerekli basıncı aldı. Buradan hareketle, bu bölgede ortalama büyüklüğü 6 civarında bir depremi bekleyebiliriz" dedi.
Çöşnük Fayı ile ilgili İçelli, şu bilgileri paylaştı: "Çöşnük Fayı, milattan sonra 240 yılında 7,2 büyüklüğünde bir depreme sahne oldu. 2023'te ise 5,8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Doğanşehir Fay Zonu da 5,9 büyüklüğünde yırtıldı. Malatya Çöşnük Fayı üzerinde 5,8 büyüklüğünün üzerinde bir deprem beklemiyoruz."
Malatya Fay Zonu'nda kırılmayan 90 kilometrelik bir alan olduğuna dikkat çeken İçelli, "Bu alanın yırtılması durumunda Malatya'da 6-6,2, maksimum 6,4 büyüklüğünde bir birikim olacağını ifade ediyoruz. Burada 200 yıllık bir gecikme bulunmaktadır" dedi.
Akçadağ segmentinin çalışmasının muhtemel olduğuna işaret eden İçelli, "7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyoruz, ancak 6-6,2 büyüklüğünde bir deprem olasılığı var. Bu büyüklükte bir depreme hazırlıklı olmalıyız. Akçadağ segmenti patladıktan sonra Malatya-Ovacık fayı patlar. Aynı anda patlarsa 7,2 büyüklüğünde bir deprem üretebilir, ancak aynı anda patlaması muhtemel değil. 250 kilometrenin tamamını aynı anda ölçtüklerini belirtiyorlar" şeklinde bilgi verdi.
İçelli, sadece geometrik özelliklere bakarak bir depremin büyüklüğünü tahmin etmenin yanıltıcı olacağını belirterek deprem mekanizmasının böyle çalışmadığını vurguladı. Kahramanmaraş'taki depremlerin normal fayların neden olduğu depremler olmadığını ifade etti ve kıtaların birbirinin altına girip üstüne çıkması sonucunda meydana geldiğini söyledi.
Depremleri neden-sonuç ilişkisine dayanarak açıklamanın önemine dikkat çeken İçelli, "Kayma hızı 1mm/yıl, tekrar atımı 2500 yıl, son atım M.Ö 750. Bunları hesaplayarak yaptığımız ortalama bir hesaplama sonucunda 200 yıllık bir gecikme olduğunu görebiliriz. Burası ortalama 3 metrelik bir atım yapabilir. Fayın tamamının yırtılması durumunda 7 üzerinde bir deprem meydana gelebilir, ancak 3 metrelik atım için fayın uzunluğu boyunca yırtılması gerekmektedir. Bu atımın Akçadağ segmentinde olması beklenmez. Zaten 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki depremler sonrasında olmuş olsaydı. Akçadağ segmentinde ortalama 6 şiddetinde bir deprem olasılığı vardır. Çöşnük için ise ortalama 5.8 büyüklüğünde bir deprem beklenir. Bu depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Ancak ben 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorum. Bu depremin meydana gelmesi için Akçadağ segmenti ve Ovacık segmentinin aynı anda kırılması gerektiğini düşünmüyorum. Ovacık'ta 7 büyüklüğünde bir deprem tarihsel olarak kaydedilmemiştir. Burada meydana gelebilecek depremin maksimum şiddeti 5.5'tir" şeklinde konuştu.