Camilerde kurallara uyuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin, pandemi döneminde din görevlilerinin aralıksız olarak hizmet verdiğine dikkat çekerek, 'Camilerde başarıya ulaştık. İçişleri Bakanı Soylu, 'Türkiye'de tedbir, temizlik ve mesafe kuralına uyulan tek mekânın camiler' olduğunu açıkça beyan etmişlerdir' dedi.

Camilerde kurallara uyuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin sendika binasında, Pandemi sürecinde Diyanet ve din görevlilerinin yaptığı çalışmalar ve yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Engin, pandemi süreci boyunca din görevlilerinin virüsün yayılmaması adına karşılık beklemeden vefakarca çalıştığını söyledi.

Bütün kurumlarla koordineli çalıştık

16 Mart 2020'de camilerde cemaatle namaza ara verildiği andan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatları koronavirus (Covid-19)  salgının daha çabuk atlatılması için devletin bütün kurumları ile koordineli bir çalışma başlattığını anımsatan Engin, "Tedbir bizden takdir Allah'tandır" bilinci ile maddi anlamda tedbirler alınırken, manevi yönümüz boş kalmasın diyerek, minarelerimizden her yatsı namazından sonra dualar, kelime-i tevhidler, salat ve selamlar ile halkımızın manevi duyguları canlı tutulması sağlanarak, cami ve cemaate olan özlemleri bir nebze olsun dindirilmiştir. Bu süreç içerisinde sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı ilimiz ve ülkemiz genelinde mülki amirler tarafından oluşturulan Vefa Sosyal Destek Gruplarında binlerce din görevlisi arkadaşımız gönüllü olarak görev almış ya da görevlendirilmiştir. Din gönüllülerimiz halkımızın ihtiyaçlarını gidermişlerdir ve gidermeye devam etmektedirler. Bilahare ramazan ayı içerisinde Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla kapı kapı dolaşılarak, binlerce ihtiyaç sahibi ailelerimize gıda-nakit ve hediye çekleri ulaştırılarak bu kritik süreçte gönülleri hoş tutularak, moral ve motive desteği sağlanmıştır" diye konuştu.

Din görevlilerimiz vatandaşları bilgilendiriyor

Engin, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun Türkiye'de tedbir, temizlik ve mesafe kuralına uyulan tek mekânın camiler olduğunu açıkça beyan ettiğini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çeşitli kademelerde görev yapan din görevlilerin hem filyasyon da hem de asli görevlerini yerine getirdiklerini belirten Engin, "Bugün başkanlığımız bünyesinin çeşitli kademelerinde görev yapan imam- hatip, müezzin- kayyım, vaiz ve uzmanlarımız ile birlikte tüm personel mahalle mahalle, köy köy, cadde cadde, sokak sokak koronavirus (Covid-19)e yakalanan hastalarımızı her gün evlerinde ziyaret eden filyasyon ekiplerinde, iş yeri denetim ekiplerinde yer almakta, bununla beraber kendi asli görevlerini de ifa etmektedirler. Kronik hasta olan, 60 yaş ve üzeri din gönüllülerimizin dışındaki personelin tamamına yakını kendi asli görev ile birlikte vatandaşlarımıza hizmet etmek, bilinçlendirmek, bu illet virüsü kapanların dışarı çıkmamalarını sağlamak, sağlık ekiplerinin belirlediği süreye kadar karantinada kalmalarını kontrol etmek, hastaların sorun ve sıkıntılarını ilgili makamlara iletmek, amacıyla ilimiz genelindeki tüm yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımız ziyaret edilmekte ve ikazlarda bulunulmaktadır. Bununla birlikte camilerimizde ezanı müteakip minarelerimizde, vaaz, sohbet ve hutbelerde konunun hassasiyeti ve ciddiyeti ile ilgili vatandaşlarımız bilgilendirilmektedir"  şeklinde konuştu.

Camilerde başarıya ulaştık 

Camilerde ezana müteakip minarelerden vaaz, sohbet ve hutbelerde konunun hassasiyeti ve ciddiyeti ile ilgili vatandaşların bilgilendirildiğini söyleyen Engin, “Dolayısıyla din görevlilerinin temsilcileri olarak sesimizi bir kez daha duyurmak istiyoruz: konu vatan, millet, ezan, din, namus, bayrak, insanlığın sağlığı, huzur ve mutluluğu ise biz din gönüllüleri olarak elimizi, kolumuzu değil, tüm bedenimizi taşın altına koyar, yani canımızı çekinmeden feda ederiz. Din gönüllüleri olarak ülkemizin zor durumda kaldığı ya da olumsuzlukların baş gösterdiği tüm zamanlarda devletin bekası, milletimizin huzur ve mutluluğu, insanlığın hidayete ermesi için mücadele etmektedir. Bu vesile ile ek ders ücreti ve döner sermayesi olmayan din gönüllülerimizin başarı, takdir belgeleriyle onure edilmesini idarecilerimizden talep ediyoruz " dedi.

Onlarca din görevlisi Covid-19'a yakalandı

Ülkede Coronavirus’e yakalanan onlarca din gönüllüsünün hayatını kaybettiğine dikkat çeken Engin, “Vefat eden kardeşlerimize Allahtan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve camiamıza sabırlar diliyoruz. İlimizde de filyasyon ekibinde görev alan din gönüllülerimizden koronavirus’e (Covid-19) yakalanan onlarca kardeşimiz var, kendilerine Cenabı Haktan acil şifalar diliyoruz. Biz din gönülleri olarak hem Cami’de hem sokaktayız, 7-24 ayaktayız. İnşallah hayatta olduğumuz sürece ayakta kalmaya devam edeceğiz!" değerlendirmesinde bulundu.