Çağa ayak uydurmalıyız
Malatya Valiliği, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliği düzenlenen 5. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansının açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, Ülke olarak 2023 hedeflerine giderken dünyada yaşanan çok yönlü dönüşüme paralel olarak kalkınma alanında da çağa ayak uyduran yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu belirterek, 'Bölgesel ve ulusal kalkınmaya ivme kazandıracak yeni paradigmaların üretilmesi büyük önem arz etmektedir' dedi.
Malatya Valiliği, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliği düzenlenen 5. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansının açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, Ülke olarak 2023 hedeflerine giderken dünyada yaşanan çok yönlü dönüşüme paralel olarak kalkınma alanında da çağa ayak uyduran yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bölgesel ve ulusal kalkınmaya ivme kazandıracak yeni paradigmaların üretilmesi büyük önem arz etmektedir" dedi.
Kentteki özel bir otelde gerçekleştirilen açılış törenine Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili selim Pilten, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Kalkınma ve Yapısal Uyum Daire Başkanı Dr. Fatih Gökyurt, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve konferansa bildiri sunumu yapan yaklaşık 200 bilim adamı katıldı.
8 farklı ülkeden 202 araştırmacı katıldı
Programın açılışında konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Yılmaz, konferansın Fırat Kalkınma Ajansı’nın faaliyet gösterdiği Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinde 2 yılda bir düzenlendiğini hatırlatarak, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansında 8 farklı ülkeden araştırmacıların yer aldığı toplam 202 sözlü sunum gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
Hedef bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak
5.Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansını düzenlediklerini anımsatan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ise, “Bildiğiniz üzere, Bölgeler arası ve bölge içi sosyo ekonomik gelişmişlik farkları dünyanın birçok ülkesinin en önemli meselleri arasında yer almaktadır. Bu durum bölgesel gelişmeyi, kalkınmayı sürekli ülkelerin temel politikaları içinde yer almasına neden olmaktadır. Ülkemizde yerel ve merkezi düzeyde politikalarımızın ana dokümanı olan 11. Kalkınma planında da önemli şekilde yer almaktadır. 11. Kalkınma Planımızda da işaret edildiği üzere, bölgesel gelişmenin temel amacı, bölgelerimizi yeniliğe ve işbirliğine dayalı şekilde yerelin imkân ve kabiliyetlerini yönetişim temelinde geliştirerek dönüştürmek ve böylece ülkemizin dengeli kalkınmasına azami katkıyı sağlayarak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaktır. Bu çerçevede gelişmekte olan bölgelerde kentsel ve sınai altyapıların geliştirilmesi, gelişme potansiyeli haiz sektörlerde istihdamın artırılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi çeşitli mekanizma ve enstrümanlar ile desteklenmektedir. 11. Kalkınma Planı'nda Kalkınma Ajanslarımız, bölgede ilgili paydaşlar ile tasarlayacakları sonuç odaklı programlar kapsamında, yerel düzeydeki kurumların kapasitesinin geliştirilmesi, özel sektörün kurumsallaşması, sürdürülebilirliği ve verimliliğinin artırılması, gibi özel ve odak alanlarda faaliyetler yürütecekler" dedi.
Bölgesel kalkınma çok sektörlüdür
Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Kalkınma ve Yapısal Uyum Daire Başkanı Dr. Fatih Gökyurt ise, Günümüzde bölgesel kalkınmanın çok sektörlü ve çok tema ihtiva eden bir alan olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, “Tabi bölgesel kalkınmanın ulusal kalkınmaya mekânsal perspektifle dahil edilen bu çerçevede bakan anlayışın günümüzde giderek daha önemli bir hale geldiğini görüyoruz. Özellikle kentlerin ve kentleşmenin ciddi bir dinamik haline geldiği ve küresel ekonomik gelişmelerden gelen değerlerin kentleşme süreçlerin daha önemli bir hale geldiği bir dinamik çerçeve içerisinde bölgesel kalkınma daha önemli ve daha güncel bir hale geliyor. Bu anlamda tabi bölgesel kalkınmada başarıyı yakalamak için tüm aktörlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Kamu tarafı, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerin birlikte çalışması olmadan bu alanda tam olarak başarıyı sağlamak mümkün değil. Ülkemizdeki geçmişine baktığımızda bölgesel kalkınma anlamında meseleyi tabi KİT”lerin kuruluşuyla başlatabiliriz. Ama günümüze geldiğimizde artık sadece kamunun müdahalelerinden ibaret olmayan özel sektörü de, sivil toplumu da, akademiyi de işin içine dahil eden bir yaklaşımın daha geçerli ve önemli olduğunu görüyoruz. Aslında Kalkınma ajanslarımız da bu sürecin ve bu anlayışın bir yansıması olarak kuruldu. 10 yıllık sürece baktığımızda da hakikaten kalkınma ajanslarımızla birlikte yerelde bir kalkınma vizyonunun, bilincinin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu bizim için ülkemiz adına gayet olumlu sevindirici bir gelişme" şeklinde konuştu.
Her yönüyle kalkınmış bir Türkiye için çabalıyoruz
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut da 8 ayrı ilçesinde meslek yüksekokulu bulunan bir üniversite olarak yerel kalkınmanın bir modeli olduklarını, her yönüyle kalkınmış bir Türkiye için bu modeli yaşatmak istediklerini vurgulayarak, "Fabrikaları bir bölgeye, büyük yatırımları bir başka coğrafi bölgeye, üniversitelerin de tüm birimlerini il merkezlerine taşıma stratejisinden kurtulmalıyız. Bölgelerimizi boşaltırsak, ilçelerimize yatırımları götürmezsek sürdürülebilir ve adil bir kalkınmayı nasıl sağlayacağız? Kalkınmayı yerelden başlatacaksak ilçelerimizin eğitim altyapısını da desteklemeliyiz. Dünyada toplumsal, ekonomik ve teknoloji alanlarında yaşanan değişimler ve gelişimler için bilgi ekonomisini sürdürülebilir kalkınmada önemli bir oyuncu yapmıştır. Bilgi ekonomisi ve bilgi teknolojisi, ekonomik kalkınma için artık bir araç olmuştur. Eğer bilgi ve iletişim teknolojilerini üretebiliyorsanız ve en önemlisi de ürettiğiniz bilgi ve iletişim teknolojilerini kabullendirebiliyorsanız küresel bir rekabette varsınız demektir. İstikrarlı büyüme, nitelikli istihdam ve üretimde verimlilik bilgi ve iletişim teknolojilerini sürdürülebilir kalkınmanın ana temeli yapmalıyız. Yetişmiş insan gücü, yetişmiş kalifiye insan gücümüz bundan dolayı çok önemli. Kalkınmada en önemli unsur insan gücüdür. İnsan gücünün yetiştirilmesinde en büyük etken ve lokomotif ise üniversitelerimize düşmektedir. Bundan dolayı üniversitelerimiz, toplumumuza yaşam boyu öğrenme kültürünü her alanda tüm bireyleri kapsayacak şekilde ana hedef olarak belirlemelidir" dedi.
Kalkınma yerelde başlar
AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Öznur Çalık ise, Ülkemizde 26 tane kalkınma ajansının olduğunu ifade ederek, kalkınma ajansımızdan bir tanesinin bu bölgeye kurulmasında çok ciddi çaba sarf ettiklerini söyledi. Çalık, “Bu çabaları sizlerle paylaşırken, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli illerimizin ifade edilmesi ve bu ajansın Malatya'da kurulması aşamasında destekleri, çalışmaları ve çabaları için bölgemizin milletvekili ve bakanı olan Cevdet Yılmaz'a ve bölge milletvekillerine teşekkür ediyorum. 'Kalkınma yerelde başlar' sözü herkes için çok önemli. Tüm dünya artık sürdürülebilir bir kalkınmadan bahsediyor. BM'lerin kurulduğu andan itibaren tüm dünya, kalkınabilir hedefler koymuş vaziyetteler. Ne kadar başarı sağlandı buna dönüp bakmak lazım. 2000 yılında BM'lerin 197 ülke tarafından imzalanan kalkınma hedefleri 2015 yılında son buldu. 2015 yılındaki son bulan kalkınma hedeflerinde özellikle Türkiye'nin kat ettiği yol tüm dünya devletleri tarafından alkışlandı. Eğitimde kat ettiğimiz yol çok önemliydi. Anne ve bebek sağlığı ile anne ve bebek ölüm oranlarındaki başarımız başka ülkelerin 30 yılda kat ettiğini bizim 15 yılda kat etmemiz çok önemliydi. Türkiye, bin yıl kalkınma hedeflerine en erken ulaşan ülkeler arasındaydı. Siyasi istikrarın beraberinde getirmiş olduğu ekonomik istikrar, kalkınmanın en önemli gelişmesine vesile olan konulardır" şeklinde konuştu.
Çağa ayak uyduran yaklaşımlara ihtiyaç var
5. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı'ndaki katılımcıları kentte ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Malatya Valisi Aydın Baruş da, Oturumlarda bölgesel kalkınma alanında rehberlik sağlayacak değerli akademik çalışmaları dinleyeceklerini ifade etti. Ülke olarak 2023 hedeflerine giderken dünyada yaşanan çok yönlü dönüşüme paralel olarak kalkınma alanında da çağa ayak uyduran yaklaşımlara ihtiyaçları bulunduğunu kaydeden Baruş, "Dünya ölçeğinde azalmakta olan kaynakların gelecek nesillere aktarılması ve kalkınmanın sürdürülebilirliği öncelikli bir konu hale gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkemizi temsil ettiği New York'ta bugünlerde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'nin en önemli temalarından biri de kalkınmanın sürdürülebilirliği konusudur. Bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farkları ülkemizin önünde aşılması gereken en önemli sorunlardan biridir. Bölgesel gelişmişliğin ötesinde bölgesel rekabetçilik kavramının tartışıldığı günümüzde ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için bütün insan kaynaklarımızla topyekün hareket ederek birlikte çalışmak zorundayız. Türkiye'nin 11. Kalkınma Planı'nda da işaret edilen 2023 hedeflerine ulaşmamız için hepimize büyük görevler düşüyor. Dünyada yaşanan çok yönlü dönüşüme paralel olarak kalkınma alanında da çağa ayak uyduran yaklaşımlara ihtiyacımız var. Bölgesel ve ulusal kalkınmaya ivme kazandıracak yeni paradigmaların üretilmesi büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.